Την πρώτη της συνέντευξη μετά την είδηση της αποφυλάκισής της με βραχιολάκι έδωσε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, η οποία περιέγραψε όλα όσα έζησε μετά τη σύλληψή της για εμπλοκή της στο σκάνδαλο Qatar Gate.

Η Εύα Καϊλή σημείωσε στη συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» πως είναι αθώα και όπως είπε αν κριθεί ένοχη για το σκάνδαλο Qatar Gate δεν θα γυρίσει στην Ελλάδα: «Αν αποτύχω να πείσω τη βελγική Δικαιοσύνη ότι είμαι αθώα, δεν θα επιστρέψω ποτέ στην πατρίδα μου».

Η ίδια μίλησε για τις πρώτες σκέψεις της μετά την σύλληψή της: «Τον Δεκέμβριο του 2022, όταν πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης σε τι κατηγορίες εφέρετο ότι συμμετείχε ο σύντροφός μου και πατέρας της κόρης μου, κατέρρευσε όλη μου η ύπαρξη, χάθηκε ξαφνικά ο κόσμος όλος, έγινα χίλια κομμάτια».

«Μετά ήλθε η απόλυτη απομόνωση και απόρριψη από τους πάντες, τους συναδέλφους μου στην Ευρωβουλή, τον πολιτικό κόσμο στην πατρίδα μου, τους φίλους, τους γνωστούς. Ήταν σαν να μην υπήρξα. Βρέθηκα στη φυλακή, μακριά από την κόρη μου, με μόνη συντροφιά την ελπίδα ότι αυτό που ζω είναι ψευδαίσθηση. Παραμιλούσα, φώναζα “είμαι αθώα”, αλλά οι τοίχοι και τα κάγκελα δεν ακούν» περιέγραψε.

Σημείωσε πως: «Οι μόνοι που με πίστεψαν ήταν η αδελφή μου, η μάνα μου, ο πατέρας μου και ο έλληνας δικηγόρος μου, ο Μιχάλης, όπως τον είχαν μάθει και τον αποκαλούσαν και οι συγκρατούμενές μου. Κάποιοι πίστεψαν ότι είχα τελειώσει, ότι έσβησα ως προσωπικότητα».

Η Εύα Καϊλή τόνισε πως: «Όλοι με συμβούλευαν να ομολογήσω, να φύγω γρήγορα, να πάω στην κόρη μου» και αναφέρθηκε στη δύναμη που έπαιρνε από την δύο ετών κορούλα της: «Είναι αλήθεια, μπορώ να το πω, πέρασαν στιγμές που σκέφτηκα να τελειώσω μόνη μου το μαρτύριο της εκκωφαντικής μοναξιάς. Δείλιασα, δεν το έκανα, η σκέψη της κορούλας μου δεν με άφηνε, με στήριζε, μου έδωσε νόημα να σηκωθώ, να πολεμήσω για να αποδείξω ότι είμαι αθώα, για να μην ντρέπεται η κόρη μου για εμένα».

Επανέλαβε πως στόχος της είναι «να μην ντρέπεται η κόρη μου για εμένα» και τόνισε πως «αυτός ο σκοπός με κρατάει ζωντανή, με βοηθάει να είμαι στα συγκαλά μου».

«Με υποτίμησαν, με προσέβαλαν»

 «Με υποτίμησαν, με προσέβαλαν ως γυναίκα, με απαξίωσαν, αλλά ποτέ δεν θα παραδεχθώ ότι πρόδωσα την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που με τίμησαν τόσα χρόνια με την ψήφο τους. Εμπιστεύτηκα κι εγώ ανθρώπους, έχω μάθει να πιστεύω στον σύντροφο, στον φίλο» τόνισε.

Μίλησε, δε, και για τα επόμενα βήματά της: «Δεν θα υποκύψω, αν αποτύχω να πείσω τη βελγική Δικαιοσύνη ότι είμαι αθώα, δεν θα επιστρέψω ποτέ στην πατρίδα μου, θα ντρέπομαι να κοιτάξω στα μάτια τους ανθρώπους που έχω συμπορευθεί από μαθήτρια του λυκείου μαζί τους. Η ντροπή είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορώ να το μεταβολίσω, με συγκλονίζει».

«Είμαι αθώα»

Ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, περιέγραψε όσα έγιναν όταν συνελήφθη η Εύα Καϊλή: «Τον Δεκέμβριο του 2022 είχε ισχυρό κρύο στις Βρυξέλλες, συνάντησα την Εύα Καϊλή στις φυλακές του Χάρεν. Η Εύα μου είπε “Μιχάλη, όλοι οι δικηγόροι εδώ στο Βέλγιο μου λένε ότι αν ομολογήσω τις κατηγορίες, σε δύο μέρες θα είμαι στην κόρη μου, τι με συμβουλεύεις να κάνω;”.

Της είπα: “Εύα μου, αν έχεις διαπράξει τα αδικήματα που σου αποδίδονται, να τα ομολογήσεις και να πας στην κορούλα σου, αν όμως είσαι αθώα, θα πολεμήσουμε μαζί και όπου βγει”. “Μιχάλη είμαι αθώα” επέμεινε. “Εύα, ξεκινάμε και όπου βγει”. Αυτές οι λέξεις, ακριβώς, σμιλεμένες από το θάρρος της Εύας, ήταν η αρχή αυτής της περιπέτειας της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Στο ίδιο άρθρο τονίζεται πως οι δικηγόροι της επιμένουν ότι οι ερευνητές της Εισαγγελίας δεν κατάφεραν να βρουν νέα στοιχεία που να στηρίζουν την υπόθεση. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου αρνήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα του δικηγόρου. 

Πηγή: newsit.gr

Πηγή: madata.gr