Στο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας μπαίνει η Εύα Καϊλή καθώς η ευρωβουλευτής θα ερευνηθεί και στην Ελλάδα για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με την προϋπόθεση να μην διώκεται, ήδη, στο Βέλγιο. Την επείγουσα παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε ο Οικονομικός Εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης ο οποίος ανέθεσε σε δυο επίκουρους εισαγγελείς του να ερευνήσουν για τη διακρίβωση τέλεσης από την Εύα Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) καθώς και τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Μπαρδάκης παρήγγειλε στους εισαγγελικούς λειτουργούς να ζητήσουν άμεσα από τις βελγικές δικαστικές αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή. Θα ζητηθεί επίσης πιστοποιητικό για τη δικονομικής πορείας της έρευνας.

 
Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αναμένουν τις απαντήσεις του Βελγίου καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την τύχη της συγκεκριμένης έρευνας είναι να μην έχει ασκηθεί στο Βέλγιο δίωξη για τις ίδιες πράξεις σε βάρος της Εύας Καϊλή.

Όπως προβλέπει το Άρθρο 57 παράγραφος 4, «ο Εισαγγελέας μπορεί να απόσχει από τη δίωξη συγκεκριμένου προσώπου, εάν ύστερα από τη διενέργεια ευρωπαϊκής δικαστικής συνδρομής προκύψει ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ίδιου προσώπου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά από άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή: madata.gr