Η περίπτωση του Σέρχιο Μπουσκέτς, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ύστερα από τεστ, στο οποίο υποβλήθηκε την Κυριακή, προκαλώντας αναστάτωση, επανέφερε το… συναγερμό της Covid-19 στο Euro 2020, ξεκινώντας μία συζήτηση σχετικά με τους εμβολιασμούς των αποστολών.
 Η εθνική ομάδα της Αγγλίας δεν εμβολιάστηκε. Τον Μάρτιο, ο ομοσπονδιακός προπονητής της, Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, ανέφερε ότι θα ήταν επιθυμητό να εμβολιαστούν οι ποδοσφαιριστές, χωρίς όμως να διαταραχθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός και δίχως να θεωρηθεί ευνοϊκή μεταχείριση, σημειώνοντας πάντως ότι εκείνοι ήταν πιο εκτεθειμένοι στους κινδύνους.
 Η έκκλησή του έμεινε χωρίς απάντηση, όπως αναφέρει σχετικά σε ανάλυσή της η ιταλική εφημερίδα “Gazzetta dello Sport”. Στη Μεγάλη Βρετανία, η διαδικασία ήταν να εμβολιαστούν πρώτα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και στη συνέχεια να προχωρήσουν ανά ηλικιακή ομάδα, ανεξάρτητα από τις κατηγορίες.
 Οι “Times” στις 17 Μαΐου ανέφεραν ότι οι ποδοσφαιριστές αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, επειδή δεν θέλουν να παρακάμψουν την σειρά και να εμφανίζονται προνομιούχοι. Αισθάνονται ασφαλείς στο σύστημα «φούσκα» που οργάνωσε η αγγλική ομοσπονδία. Δεν θέλουν να παρακάμψουν κατηγορίες που είναι πιο εκτεθειμένες στον ιό, όπως εκπαιδευτικοί και αστυνομικές δυνάμεις.
 Η εθνική ομάδα του Βελγίου, με απόφαση της κυβέρνησης, εμβολίασε όλους τους παίκτες και το προσωπικό (με το Johnson & Johnson, ώστε να υποβληθούν όλοι σε μία δόση), μεταξύ 31 Μαΐου και 2 Ιουνίου. «Είμαστε ευγνώμονες στο κράτος και στον υπουργό Υγείας, το εμβόλιο είναι σημαντικό για εμάς. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να κάνουμε μια καλή εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα χάρη σε αυτήν τη βοήθεια» δήλωσε η βελγική ομοσπονδία.
 Τις τελευταίες εβδομάδες, η ελβετική Ολυμπιακή επιτροπή γνωστοποίησε ότι οι αθλητές που εκπροσωπούν τη χώρα, μπορούν να εμβολιαστούν. Αυτό συμβαίνει επειδή το εμβόλιο στα διάφορα καντόνια αποτελεί προϊόν ελεύθερης επιλογής. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς, έλαβε και τις δύο δόσεις.
 «Δεν είναι εντελώς ακίνδυνο να εμβολιαστεί κάποιος κοντά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, επειδή υπάρχουν επίσης αντενδείξεις, αλλά επικρατούν τα θετικά αποτελέσματα. Το πρόβλημα είναι ότι οι παίκτες μας παίζουν σε όλη την Ευρώπη, οπότε το να μπορέσουμε να τους εμβολιάσουμε νωρίς ήταν περίπλοκο, ακριβώς επειδή οι σύλλογοί τους δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν να χάσουν τους παίκτες τους λόγω αντενδείξεων» τόνισε χαρακτηριστικά.
 Για το λόγο αυτό, όσοι μεταξύ των παικτών της εθνικής ομάδας της Ελβετίας ήθελαν να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου το πέτυχαν, αλλά κανένας δεν αναγκάστηκε. Η δεύτερη δόση, για όποιον θέλει, θα γίνει μόνο στο τέλος του τουρνουά.
 Η εθνική Πολωνίας έχει εμβολιάσει όλα τα μέλη της αποστολής, ενώ μεταξύ των παικτών της ομάδας της Ολλανδίας ορισμένοι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν.
 Από την άλλη πλευρά, ο γιατρός της εθνικής ομάδας της Αυστρίας, Μίκαελ Φίντλερ, συμβούλευσε τους παίκτες να μην εμβολιαστούν κοντά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, προκειμένου να μην χάσουν κάποια σημαντική προπόνηση λόγω παρενεργειών. Ωστόσο, ορισμένοι Αυστριακοί διεθνείς είχαν εμβολιαστεί πριν φτάσουν στο… ραντεβού της εθνικής ομάδας, σε συμφωνία με τους συλλόγους τους.
 Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό για παίκτες από τη Γαλλία. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, σεβόμενος επίσης την ισχύουσα νομοθεσία, δεν το επέβαλε, αλλά το πρότεινε μόνο. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει ήδη εμβολιαστεί, καθώς και ορισμένοι παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του Κιλιάν Μπαπέ. Ωστόσο, ο Γάλλος ομοσπονδιακός, προειδοποίησε: «Όποιος είναι θετικός, πηγαίνει σπίτι».

Πηγή: madata.gr