Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι πανέτοιμοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Όπως αναφέρει άρθρο στο newsbomb.gr τις επόμενες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθεί η Αθήνα και αυτό που την απασχολεί είναι εάν ο Τούρκος πρόεδρος θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Το ζητούμενο είναι εάν ο Ερντογάν επιλέξει να βάλει στο τραπέζι το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (29/06) το απόγευμα,ή αν θα επιλέξει να μείνει στην ατζέντα του ΝΑΤΟ.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι πανέτοιμοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας.

Η Ελλάδα έχει ήδη ενημερώσει τους συμμάχους μας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την τουρκική προκλητικότητα και τις ελληνικές θέσεις και πηγαίνει στη Μαδρίτη με στόχο μια δημιουργική συμβολή στην ατζέντα της Συνόδου και ξεκάθαρη θέση υπέρ της ένταξης των δύο χωρών.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι πρόδηλο ότι οι έωλες τουρκικές αξιώσεις για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών και αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους είναι εκτός ατζέντας της Συνόδου.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που η τουρκική πλευρά επιχειρήσει να θέσει τέτοια ζητήματα, ο πρωθυπουργός θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις. «Εάν», όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., «τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις».

Η κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία συστηματικά ενημερώνουν τους εταίρους και συμμάχους μας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τις τουρκικές προκλήσεις και για τα ελληνικά δίκαια. Σε όλα τα fora απαντά ψύχραιμα, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και αποδομούν κάθε παράλογο, ανιστόρητο και έωλο τουρκικό ισχυρισμό. Αυτό θα κάνει και τώρα ο πρωθυπουργός εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συμφωνία του Ερντογάν για τη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία προσθέτοντας με νόημα ότι δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του Ερντογάν για το θέμα αυτό.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.

Πηγή: madata.gr