Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα έρχονται στη δημοσιότητα με βίντεο για τον εορτασμό των 99 ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας. Στο βίντεο ακούγεται για πρώτη φορά από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο ισχυρισμός ότι ολόκληρο το Αιγαίο ανήκει στην Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος τοποθετεί τον εαυτό του ιστορικά δίπλα στον Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ την ίδια στιγμή αναφέρεται στις αναθεωρητικές θέσεις της Τουρκίας για τη «γαλάζια πατρίδα».

«Χαράξαμε στις θάλασσές μας τη Γαλάζια Πατρίδα. Το Αιγαίο είναι δικό μας. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς. Στη Μαύρη θάλασσα κυματίζει η περήφανη σημαία μας», ακούγεται στο βίντεο.

Μάλιστα, οι επικοινωνιολόγοι του Τούρκου προέδρου σφετερίστηκαν και το σύμβολο του Βυζαντίου, τον δικέφαλο αετό, για να στείλουν τα μηνύματά τους.

«Ήμασταν ένας δικέφαλος αετός, ανοίξαμε τα φτερά μας στην ιστορία. Ριζώσαμε σαν πλάτανος. Φτάσαμε να ζούμε σε τρεις ηπείρους και τέσσερις εποχές».

«Ναι στον διάλογο, όχι στις απειλές»

Η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βίλνιους κατά τη συνάντηση που είχε με τη Λιθουανή ομόλογό του, Ίνγκριντα Σιμονίτε.

«Η Ελλάδα πάντα επιδιώκει να έχει ανοικτό παράθυρο στο διάλογο αλλά κρατάμε την πόρτα ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις και τις απειλές ειδικά αυτές που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία», είπε ο πρωθυπουργός.

Ράπισμα για τον τουρκικό αναθεωρητισμό και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο αποτελεί η ανανέωση της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη για έναν χρόνο που χαιρετίστηκε από την Αθήνα.

«Γίνεται, για πρώτη φορά, ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας», δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Να στηριχθεί η ελληνική πολεμική βιομηχανία ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας που πραγματοποίησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και συνομίλησε με τους εργαζομένους.

«Ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στην εθνική πολεμική βιομηχανία. Αυτό είναι ένα εθνικό έγκλημα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη θα βρεθεί στο Βερολίνο για την διάσκεψη των δυτικών Βαλκανίων όπου θα συναντηθεί και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί και η τουρκική προκλητικότητα.

πηγή: megatv.com

Πηγή: madata.gr