Η Τουρκία θα μπορούσε να στραφεί προς άλλες χώρες για να αποκτήσει μαχητικά αεροπλάνα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν της δώσουν καταδιωκτικά F-16, δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ελπίζω οι ΗΠΑ να μη μας οδηγήσουν σε διαφορετικούς δρόμους. Και αυτό που εννοώ διαφορετικούς δρόμους θέλω να πω ότι στον κόσμο δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ αυτές που πωλούν μαχητικά αεροσκάφη», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Πουλάει η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία. Από παντού υπάρχει αυτή η δυνατότητα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε με νόημα: «Ήδη υπάρχουν κάποιοι που μας κάνουν σήμα».

 
Reuters: Άγκυρα και Ουάσινγκτον σε επαφή για «συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν»

 
«Η Ελλάδα δρα ως μηχανισμός απειλής»
Για παρενοχλήσεις κατά τουρκικών αεροσκαφών, μαξιμαλιστικές θέσεις που προσπαθεί η Ελλάδα να επιβάλει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και παρεμβατικές ενέργειες, κατηγορεί την Αθήνα η Άγκυρα, διατηρώντας την προκλητική ρητορική, ενώ εκτοξεύει αιχμές και κατά των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε: 

«Νομίζω ότι τα σημεία που έχω εκφράσει και το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι εξαιρετικά σαφή. Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό είναι ανεξήγητη. Από τη μια υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, υπάρχουν παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ, υπάρχουν παρεμβατικές ενέργειες έως και κλείδωμα ραντάρ με πυραύλους S-300.

Έχετε ακούσει ποτέ τίποτα για τους S-300 της Ελλάδας από αυτούς που μίλησαν για τους δικούς μας S-400; Οι S-300 είναι επίσης της Ρωσίας και οι S-400 είναι της Ρωσίας. Αλλά δεν λένε τίποτα γι’ αυτό. Συνεχίζουν να στρατιωτικοποιούν τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας ενάντια στο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς που προκύπτει από συνθήκες. Παράλληλα βέβαια υπάρχει και η ίδρυση βάσεων.

Επιμένει στις προκλήσεις ο Ερντογάν: Η Ελλάδα δρα ως μηχανισμός απειλής – Βέλη και κατά ΗΠΑ
Η Αμερική οδηγεί σε αυτό. Εάν έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον κ. Πρόεδρο όταν πάμε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα αναφερθούν τα βήματα που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το σημείο και θα μιλήσουμε για αυτά τα θέματα», είπε ο Ερντογάν.

Από την άλλη, πρόσθεσε, «υπάρχουν μαξιμαλιστικές θέσεις που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των ναυτικών δικαιοδοσιών. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει αποδεκτό. Αντί να μιλούν απευθείας με την Τουρκία, εργάζονται σχεδόν σαν μηχανισμός απειλής, διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για εμάς στα Ηνωμένα Έθνη, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και στο ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε ένα από τα ισχυρότερα μέλη. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όποια γλώσσα και αν καταλαβαίνουν, ανοίγουμε παρένθεση και μιλάμε σε αυτή τη γλώσσα. Αντιλαμβάνομαι ότι το καταλαβαίνουν και αυτοί».

Πηγή: madata.gr