Νέα επίθεση στην Ελλάδα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που για ακόμη μια μέρα τα έβαλε με τη χώρα μας, κατηγορώντας την ως «κακομαθημένη». 

«Στείλαμε το μήνυμά μας για τις εξελίξεις στο Αιγαίο από τη Σμύρνη όπου παρακολουθήσαμε την άσκηση Efes 2022. Γνωρίζουμε καλά τα παιχνίδια που παίζει σε βάρος της Τουρκίας η κακομαθημένη Ελλάδα», είπε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα κομπάρσο”των ξένων δυνάμεων. 

«Θα πούμε ναι στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μόλις αυτές οι χώρες απαλλαγούν από τους τρομοκράτες του PKK. Αντιμετωπίζουμε το ίδιο θέμα σε κάποιες χώρες της ΕΕ, όπου οι τρομοκράτες του PKK διαδηλώνουν στους δρόμους», συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε ακόμη μια “μπηχτή” για την Ελλάδα, την οποία η Τουρκία κατηγορεί ότι εκπαιδεύει τρομοκράτες στο Λαύριο. 

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι – Νέα υπερπτήση πάνω από ελληνικό νησί

Νέα επίθεση στην Ελλάδα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που για ακόμη μια μέρα τα έβαλε με τη χώρα μας, κατηγορώντας την ως «κακομαθημένη». 

«Στείλαμε το μήνυμά μας για τις εξελίξεις στο Αιγαίο από τη Σμύρνη όπου παρακολουθήσαμε την άσκηση Efes 2022. Γνωρίζουμε καλά τα παιχνίδια που παίζει σε βάρος της Τουρκίας η κακομαθημένη Ελλάδα», είπε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα “κομπάρσο” των ξένων δυνάμεων. 

«Θα πούμε “ναι” στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μόλις αυτές οι χώρες απαλλαγούν από τους τρομοκράτες του PKK. Αντιμετωπίζουμε το ίδιο θέμα σε κάποιες χώρες της ΕΕ, όπου οι τρομοκράτες του PKK διαδηλώνουν στους δρόμους», συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε ακόμη μια “μπηχτή” για την Ελλάδα, την οποία η Τουρκία κατηγορεί ότι εκπαιδεύει τρομοκράτες στο Λαύριο. 

Σκληρή ήταν η απάντηση του Κυριακού Μητσοτάκη στους τουρκικούς παραλογισμούς και στην αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι στοχοποιούν και το Καστελόριζο και προκλητικά στην τηλεόραση τους λένε πως είναι «έκτρωμα να ανήκει το νησί αυτό στην Ελλάδα».
Με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι έχουμε δίκιο με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ κατέδειξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι εκείνος που έκλεισε τους διαύλους επικοινωνίας.

«Θεωρώ ότι νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. Και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε. Και όπως σας είπα και όπως είπα και στον ίδιο τον Πρόεδρο Erdoğan, πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών μας. Και επίσης θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν πια τη σφαίρα του παραλόγου. Διότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε» δήλωσε.

Η Τούρκοι ωστόσο συνεχίζουν το ίδιο τροπάριο βάζοντας στο στόχαστρο το Καστελόριζο. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι κακώς είναι στρατιωτικοποιημένο και ο διευθυντής της Χιουρέτ δήλωσε πως είναι έκτρωμα να ανήκει στην Ελλάδα.

Και όλα αυτά ενώ στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ ο Έλληνες βουλευτές έβαλαν στη θέση του τον τούρκο υπουργό άμυνας για τις υπερπτήσεις.

Ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας ως αντίποινα για αντίστοιχες παραβιάσεις ελληνικών μαχητικών.

«Στις 27 Απριλίου τα αεροσκάφη σας, ελληνικά αεροσκάφη, παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο πάνω από το Νταλαμάν, Ντιντίμ, Ντάτσα. Στις 27. Μετά από αυτό τι περιμένατε να κάνουμε; Θα ‘ρθείτε από τόσα χιλιόμετρα, εκατοντάδες χιλιόμετρα, από την ενδοχώρα της Ελλάδας, στην τουρκική ενδοχώρα, θα παραβιάσετε τον εναέριο χώρο μας και θα καθόμαστε να σας κοιτάμε; Όχι! Παραβιάσαμε τον εναέριο χώρο σας στις 28» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Και όταν οι Έλληνες βουλευτές του απάντησαν κατάλληλα αποχώρησε από την αίθουσα γιατί δεν άντεξε να ακούει αλήθειες όπως ότι η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα επί δεκαετίες.

«Ένα casus belli εναντίον μας.. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει σύμμαχος που ασκεί εκφοβισμό στον άλλο σύμμαχο με casus belli επί δεκαετίες» είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός.

«Από πλευράς μου αυτό που ανέδειξα είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε διαρκώς απειλές πολέμου και όχι μόνο απλά στα λόγια, αλλά και με έργα που φτάνουν μέχρι και στις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά» δήλωσε ο βουλευτής ΝΔ, Μανώλης Βολουδάκης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Λευκωσία την ερχόμενη Παρασκευή για να συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη λαμβάνει ξεχωριστή σημασία.

Πηγή: madata.gr