Σε πανηγυρικό τόνο κινήθηκε η συνέντευξη Τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Όπως αναφέρει άρθρο στο topontiki.gr από τη συνέντευξη όμως δεν έλειψαν οι αναφορές στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως δεν έθεσε το ζήτημα επισήμως κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ωστόσο ο Ερντογάν φάνηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με τη χώρα μας και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά.

Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε ενοχλημένος με τις επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά, αλλά και για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, κάνοντας αναφορά για ακόμη μια φορά στο προκλητικό αίτημα της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

«Όπως γνωρίζετε, η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική. Μετά το γεύμα που του παρέθεσα στην Κωνσταντινούπολη, έκανα μια πρόταση. Είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα. Όμως 2-3 εβδομάδες μετά, το ανέτρεψε με την ομιλία του στις ΗΠΑ. Το ίδιο έκανε και στο Νταβός. Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Επίσης, επισκέφτηκε νησιά και νησίδες μη στρατικοποιημένα, αντίθετα με τη Λωζάνη και Παρίσι. Η Ελλάδα κάνει το αντίθετο 4+5, 9 αμερικανικές βάσεις κατά της Ρωσίας, λένε, αλλά δεν το τρώμε αυτό. Εάν πρόκειται να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα κυριαρχείται από την ειρήνη, γιατί γίνονται αυτά; Εμείς τα είπαμε αυτά στους ηγέτες», είπε χαρακτηριστικά.

Για την Ουκρανία

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «ολοκληρώσαμε με επιτυχία τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία μας (ΝΑΤΟ) παρέχει πλήρη υποστήριξη στην Ουκρανία. Αλλά πρέπει να το δείξουμε αυτό με ένα όραμα ειρήνης και να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την ανθρώπινη τραγωδία το συντομότερο δυνατό».

«Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης δημιούργησε μια ευκαιρία για ένα όραμα για το μέλλον. Όλες μας οι προσπάθειες είναι για την κήρυξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

Είμαι σε επαφή με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν. Μοιραστήκαμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου του διαδρόμου σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα με τις συμμετέχουσες χώρες.

Οι πρωτοβουλίες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός πρέπει να ενταθούν. Είναι σημαντικό να δείξουμε την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να καταπολεμήσει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά».

«Ως χώρα που μάχεται κατά της τρομοκρατίας για σχεδόν 40 χρόνια και που θυσίασε χιλιάδες παιδιά της στην τρομοκρατία, δεν έχουμε υπομονή να καθυστερήσουμε.

Θα παρακολουθήσουμε προσεκτικά τις καταγεγραμμένες πτυχές του υπογεγραμμένου μνημονίου. Αυτό το μνημόνιο είναι μια διπλωματική νίκη για την Τουρκία και το έθνος μας μετά από μια δύσκολη διαδικασία διαπραγματεύσεων».

Όπως είπε ο Ερντογάν, η Σουηδία θα εκδώσει 73 τρομοκράτες ενώ είπε ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες πρέπει να ολοκληρώσουν τις νομοθετικές αλλαγές όσον αφορά τους τρομοκράτες το συντομότερο δυνατό.

Επίσης δήλωσε βέβαιος πως ο Μπάιντεν θα κάνει το βήμα με τα F-16 ενώ προανήγγειλε την αποστολή αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ για την αγορά και αναβάθμιση των αεροσκαφών.

Πηγή: madata.gr