Εκτός εκλογικής διαδικασίας το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη και με τη σφραγίδα του Αρείου Πάγου. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με ψήφους 9 προς 1.

Από την άλλη, πέρασε τον πήχη του Αρείου Πάγου και συμμετέχει κανονικά στις εκλογές το κόμμα ΕΑΝ υπό τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δικαστές έκριναν πως το κόμμα «Έλληνες» αποτελεί συνέχεια της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εντοπίζονται άτομα τα οποία ήταν στην Χρυσή Αυγή, να συμμετέχουν και στα ψηφοδέλτια των «Ελλήνων».

Η απαγγελία της απόφασης έγινε σε ανοιχτή διαδικασία, με τη συμμετοχή και των δέκα μελών που απαρτίζουν τη σύνθεση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου. Η προεδρεύουσα της σύνθεσης, Ευδοξία Κιουπτσίδου, απήγγειλε την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Σημειώνεται πως είναι από τις σπάνιες φορές που ο Άρειος Πάγος «κόβει» κόμμα για λόγους ουσίας, για λόγους συνταγματικούς διότι μέχρι τώρα τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται για τυπικούς λόγους.

Έχοντας την πεποίθηση αν όχι τη βεβαιότητα ότι το δικό του κόμμα «Έλληνες» θα κοβόταν από τον Άρειο Πάγο, ο Κασιδιάρης έφερε στο προσκήνιο έναν άλλο ακροδεξιό πόλο, απ’ όπου θα μπορέσει ο ίδιος και οι οπαδοί του να εκφραστούν. Ο πολιτικός ελιγμός του Κασιδιάρη είχε στόχο να «κάψει» τους «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» και να διαμορφώσει συνθήκες νομιμοποίησης του ΕΑΝ, στο οποίο ηγείται ο πρώην αντιεισαγγελέας Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Έπιασε το τέχνασμα Κασιδιάρη

Εμφανιζόμενος ο ίδιος ως υποψήφιος των «Ελλήνων», ο Κασιδιάρης «έθαψε» τις πιθανότητες να λάβει το κόμμα του το πράσινο φως από τον Αρειο Πάγο. Το δεύτερο σκέλος του τεχνάσματος προέβλεπε αποχώρηση Κανελλόπουλου από την ηγεσία των «Ελλήνων» και επιστροφή του στην αρχηγία του «ΕΑΝ». Η… σύνδεση των δύο κομμάτων και κυρίως αυτή του Κασιδιάρη με το ΕΑΝ κόπηκε, προσδίδοντας του χαρακτηριστικά αυτονομίας.

Τελικώς επιβεβαιώθηκε από την απόφαση του Αρείου Πάγου αυτό που ανέμεναν δικαστικοί και πολιτικοί αναλυτές, ότι θα ήταν απίθανο να τεκμηριωθεί νομικά μία απόφαση που θα αποκλείει το «ΕΑΝ», εφ’ όσον ο Κασιδιάρης θεωρηθεί πραγματικός ηγέτης του «Εθνικού Κόμματος –Έλληνες».

Νέα συνθήκη στον ακροδεξιό χώρο
Η παρουσία του ΕΑΝ στις εκλογές διαμορφώνει μια νέα «συνθήκη» στις επερχόμενες εκλογές, κυρίως στον δεξιό-ακροδεξιό χώρο. Θα διεκδικήσει ρόλο εκφραστή των πολιτών που ανήκουν στον ευρύτερο εθνικιστικό-πατριωτικό χώρο και των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής που ακολουθούν τον Ηλία Κασιδιάρη. Ενδεχομένως να αποτελέσει και μ’έσο έκφρασης αντισυστημικής ψήφου, αν ληφθούν σοβαρά υπόψη τα ευρήματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων, που καταδεικνύουν αυτή την τάση.

 Η Νέα Δημοκρατία που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στη δεξιά «πολυκατοικία» και κρυφοκοιτάζει την ακροδεξιά γειτονιά, θα ήθελε ιδανικά και το ΕΑΝ να μείνει εκτός εκλογών. Να ακολουθήσει, δηλαδή, τη μοίρα άλλων ακροδεξιών σχηματισμών που επίσης δεν πήραν το πράσινο φως για τις εκλογές, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για το κυβερνών κόμμα

Η στάση Κασιδιάρη
Μένει να φανεί αν ο Ηλίας Κασιδιάρης θα δώσει δημοσίως κατεύθυνση προς τους οπαδούς του να ψηφίσουν το ΕΑΝ, ή θα προτιμήσει πιο μετριοπαθείς και προσεκτικές δηλώσεις, θέλοντας να διατηρήσει ισχυρό το νομικό αφήγημα- που αποδείχθηκε αποτελεσματικό- ότι τον εν λόγω κόμμα δεν καθοδηγείται από αυτόν.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις δημόσιες τοποθετήσεις Κασιδιάρη, θεωρείται βέβαιο ότι μια μεγάλη μερίδα των οπαδών του θα σπεύσουν αυτοβούλως να  στηρίξουν το ΕΑΝ.

Σε χθεσινή δημοσκόπηση που έγινε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απορριπτικής απόφασης του Αρείου Πάγου, ένας στις 4 δυνητικούς ψηφοφόρους του κόμματος Κασιδιάρη (ποσοστό 24%), δήλωσε ότι θα ψηφίσει “ΕΑΝ”…

sofokleousin.

Πηγή: madata.gr