Σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα, ο Κύπριος υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε ότι το όλο εγχείρημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης έχει προχωρήσει αρκετά και βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία, μετά και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιδότηση του δρομολογίου.

Ο τελικός λιμένας προορισμός της ακτοπλοϊκής σύνδεσης θα είναι ο Πειραιάς. Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει ενδιάμεσος σταθμός στο δρομολόγιο, διευκρινίζοντας ότι έχει δοθεί η δυνατότητα στους προσφοριοδότες να εντάξουν στα δρομολόγιά τους κάποιο νησί ως ενδιάμεσο σταθμό χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητο (σ.σ. όπως είναι γνωστό, υπάρχει πιθανότητα ενδιάμεσος σταθμός να είναι το λιμάνι της Ρόδου).

Σημείωσε ότι η χρονική διάρκεια του ταξιδιού αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης των προσφορών που θα υποβληθούν ενώπιον του υφυπουργείου. Ο υφυπουργός ότι το δρομολόγιο του ακτοπλοϊκού ταξιδιού από την Κύπρο στον Πειραιά θα έχει χρονική διάρκεια που θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 ωρών.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι τα κόμιστρα θα κυμαίνονται γύρω στα 50 ευρώ για την μονή διαδρομή του ταξιδιού και 80 ευρώ μετ’ επιστροφής, χωρίς να λαμβάνονται ωστόσο υπόψη τα λιμενικά τέλη και ως εκ τούτου οι αναφερθείσες τιμές πιθανότατα να έχουν κάποιες διακυμάνσεις. Ανέφερε ότι για τα παιδιά θα υπάρχουν χαμηλότερες τιμές.

Μέχρι τώρα έχουν δείξει ενδιαφέρον πάνω από πέντε ακτοπλοϊκές εταιρείες (κυπριακές, ελλαδικές αλλά και ευρωπαϊκές), οι οποίες θα υποβάλουν προσφορά. Αναμένεται ότι με την προκήρυξη των προσφορών “θα χτυπήσουν την πόρτα” και άλλες εταιρείες.

Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας του COVID-19, τα πρώτα δρομολόγια θα ξεκινήσουν στις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου του 2021.

Πηγή: rodiaki.gr

Πηγή: thestival.gr