Εφάπαξ ενίσχυση 200-300€ σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.

Την Τετάρτη θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων από το οικονομικό επιτελείο, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση.

Την ενίσχυση ανακοίνωσε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εξήγγειλε και αναβίωση ρυθμίσεων για παλαιές οφειλές. Η ενίσχυση θα είναι κλιμακωτή έως 300 ευρώ, ενώ κριτήρια είναι το ύψος της σύνταξης και των αυξήσεων που έλαβαν. Η καταβολή αναμένεται πριν από το Πάσχα, ενώ θα γίνεται χωρίς δικαιολογητικά.

«Η παροχή αυτή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό του κόστος μπορεί να προσεγγίσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μια σημαντική, δηλαδή πρόσθετη βοήθεια, πάντα τονίζω όμως στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε.

Εφάπαξ μπόνους σε συνταξιούχους, ρυθμίσεις δόσεων

Ο πρωθυπουργός μίλησε για έκτακτο βοήθημα που θα δοθεί εφάπαξ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, ενώ έκανε γνωστό ότι αύριο θα γίνει η εξειδίκευση του μέτρου. Πράγματι υπήρχαν αδικίες, τόνισε, και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι θυμούνται ποιος «πετσόκοψε» τις συντάξεις.

«Όταν υλοποιήσαμε την δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων από την 1η Μαρτίου γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά. Και θέλω να θυμίσω ότι η προσωπική διαφορά ήταν ένα δημιούργημα του νόμου Κατρούγκαλου και να εκφράσω επιεικώς τον προβληματισμό μου για αυτούς, οι οποίοι σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους κατά της προσωπικής διαφοράς όταν ήταν οι ίδιοι, οι οποίοι την θεσμοθέτησαν. Τουλάχιστον υποκριτικό να γίνεται αυτό σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού πετσόκοψε τις συντάξεις, θέσπισε την προσωπική διαφορά, έρχεται σήμερα και λέει ως δια μαγείας με ένα νόμο και με ένα άρθρο θα μπορεί αυτή να την καταργήσει όποτε πράγματι υπήρχαν αδικίες», σημείωσε μεταξύ άλλων. 

«Είμαστε σήμερα στην θέση να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2023. Επειδή, όπως έχω πει πολλές φορές η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο, αυτό δημιουργεί και περισσότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, οπότε είμαι σήμερα σε θέση να αναγγείλω ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, το οποίο θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους και τις τυχόν συντάξεις που έλαβαν. Οι συγκεκριμένες εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το οικονομικό επιτελείο, από τον υπουργό Οικονομικών, τον αναπληρωτή υπουργό και τον υπουργό Εργασίας».

Πηγή: madata.gr