Το κρίσιμο ζήτημα της ενέργειας στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή της ομάδας διαχείρισης κρίσεων στο υπουργείο Ενέργειας. Επί τάπητος οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν ενόψει του χειμώνα καθώς η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, στον απόηχο της είδησης για επ’ αόριστο διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream. Οι πυκνές εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο αλλά και οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα καθορίσουν τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ . Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι τα μέτρα στήριξης των πολιτών θα ξεπεράσουν φέτος τα 10 δισ. ευρώ

O Γιάννης Οικονόμου ανέφερε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης «εξαντλώντας αλλά όχι παραβιάζοντας τα δημοσιονομικά περιθώρια». Ενόψει της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι ανάγκη να σπάσει η περίοδος της ευρωπαϊκής αδράνειας και υπενθύμισε την επιστολή των έξι σημείων του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου και υπογραμμίζεται η ανάγκη να μπει πλαφόν και να αποσυνδεθεί το φυσικό αέριο από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ελληνική πρόταση είναι αντικείμενο επεξεργασίας από την Κομισιόν, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους που παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο».

«Βέβαια δημιουργήθηκε  πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από την καλή διαχείριση αλλά και την εντυπωσιακή ανάπτυξη του τουρισμού», τόνισε ο κ. Οικονόμου δίνοντας τα στοιχεία μεταξύ των οποίων και η κατά 12% αύξηση των αφίξεων τον Ιούλιο. «Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει πλειάδα μέτρων και με οδηγό τις νέες οικονομικές δυνατότητες, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί από τη ΔΕΘ το Σάββατο στη συνέχεια της στήριξης αλλά και σε διορθωτικού  χαρακτήρα μέτρα έναντι των στρεβλώσεων αναφορικά με την αγορά εργασίας και την στέγαση», ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Φον ντερ Λάιεν: H Κομισιόν ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις
 «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο twitter σημειώνοντας ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογραμμίζει:

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές. Θα αποτύχει. Η Ευρώπη θα επικρατήσει. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει ως στόχο:
• Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
• Ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο
• Βοήθεια τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα
• Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια».

Ρωσία: Πάρτε πίσω τις κυρώσεις για να έχετε αέριο
Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη δεν θα ξαναρχίσουν πλήρως μέχρι τη στιγμή που η Δύση θα άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το Κρεμλίνο κατηγορεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγωγός Nord Stream 1, εξαιτίας των οποίων έχει σταματήσει η παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δυσκολεύουν τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να προχωρήσει στη συντήρηση του αγωγού.

Πετρέλαιο: O ΟΠΕΚ+ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως
Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο βασικός αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας επ’ αόριστον, παρά την προηγούμενη ανακοίνωσή της ότι οι εργασίες συντήρησης θα διαρκούσαν τρεις ημέρες και θα ολοκληρώνονταν το Σάββατο το πρωί.

«Αν οι Ευρωπαίοι με απολύτως παράλογο τρόπο λάβουν την απόφαση να αρνηθούν να κάνουν συντήρηση στον εξοπλισμό τους ή μάλλον στον εξοπλισμό που ανήκει στη Gazprom, κάτι το οποίο δεσμεύονται να πράξουν βάσει συμβολαίου, την ευθύνη δεν τη φέρει η Gazprom», επισήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. «Είναι ευθύνη αυτών των πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις για τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

Η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, καθώς μια διαρροή λαδιού που εντοπίστηκε δεν επιτρέπει σε μία από τις τουρμπίνες του αγωγού να λειτουργεί με ασφάλεια.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι για να εξακολουθήσει να λειτουργεί ο εξοπλισμός, η Siemens Energy πρέπει να τηρήσει τους όρους του συμβολαίου για τη συντήρηση της τουρμπίνας.

«Όλοι οι όροι του συμβολαίου συντήρησης έχουν παραβιαστεί κατάφωρα, οι όροι για τη μεταφορά αυτού του εξοπλισμού έχουν παραβιαστεί», τόνισε ο Νόβακ. Η δε Siemens Energy απάντησε ότι δεν της έχει ζητηθεί να προχωρήσει στη συντήρηση της τουρμπίνας του Nord Stream, υπογραμμίζοντας ότι είναι διαθέσιμη να το πράξει.

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε επίσης τη Δύση ότι θα ανταπαντήσει αναφορικά με την πρόταση της Ομάδας των 7 (G7) να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. «Μπορούν μόνο να υπάρξουν μέτρα ως αντίποινα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν την Παρασκευή στο πλαφόν σε μια προσπάθεια να πιέσουν τη Ρωσία αναφορικά με τις ενέργειές της στην Ουκρανία αλλά η Μόσχα έχει δεσμευθεί να σταματήσει τις πωλήσεις σε χώρες που το επιβάλλουν. Ο Πεσκόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία εξετάζει το πώς το πλαφόν τιμής στις εξαγωγές πετρελαίου της θα επηρεάσει την οικονομία της και προειδοποίησε ότι η κίνηση θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας, οι οποίοι θα συζητήσουν επείγοντα μέτρα που θα δώσουν μια απάντηση στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά και την επ’ αόριστον διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1. Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί θα συζητήσουν επιλογές όπως ένα ανώτατο όριο στην χονδρική τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή την προσωρινή αφαίρεση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο από το ισχύον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγές: ΕΡΤ, Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή: madata.gr