Οι Γερμανοί έκαναν «πίσω» στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για μία ευρωπαϊκή συμφωνία για το φλέγον αυτό ζήτημα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, έκανε στις 2 το πρωί τα ξημερώματα της Παρασκευής, στο Twitter σύμφωνα με την οποία το ευρωπαϊκό συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για την ενέργεια.

Επικράτησε, όπως ανέφερε ο Μισέλ, η ενότητα και η αλληλεγγύη. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως συμφωνήθηκε να γίνουν εργασίες για μέτρα περιορισμού της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρουν πως υπήρξε κατανόηση ότι η Ευρώπη χρειάζεται να παρέμβει στις τιμές της ενέργειας, για παράδειγμα με το πλαφόν στο φυσικό αέριο, και παρέμβαση που κάποιες χώρες δεν συζητούσαν καν πριν από λίγο καιρό.

Δόθηκε ένα μήνυμα από την κυβέρνηση για την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίσης και να προστατεύσει πολίτες και επιχειρήσεις.

Με το μήνυμα αυτό δόθηκε η πολιτική εντολή να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες σε επίπεδο υπουργών Ενέργειες. Σε παρέμβασή του μάλιστα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί η συμφωνία σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται δύο Σύνοδοι των υπουργών Ενέργειας, μία τακτική και μία έκτακτη, όπου εκεί θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός στήριξης.

Πηγή: madata.gr