
Προς ναυάγιο οδεύει η πρόταση της πλειοψηφίας των κρατών – μελών για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς Κομισιόν και Γερμανία προβάλουν σθεναρή αντίσταση.
Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται το θέμα του πλαφόν, καθώς η πρόταση της Ελλάδας και των άλλων 14 χωρών για πλαφόν στο φυσικό αέριο, δεν εισακούγεται από την Κομισιόν και τη Γερμανία.
Η Κομισιόν λέει ότι, εάν επιβληθεί γενικό πλαφόν, τότε η κίνηση αυτή ενέχει μεγάλο ρίσκο διότι, υπάρχει ο κίνδυνος οι χώρες – εξαγωγείς να διαφωνήσουν με την τιμή που θα τεθεί και συνεπώς να μην πουλήσουν καν.
Η Γερμανία από την πλευρά της για να συμφωνήσει, βάζει πολλές προϋποθέσεις.
Να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην προμήθεια
και εάν δημιουργηθεί, τότε ζητά να υποχρεωθούν όλες οι χώρες να δεσμεύσουν το 10% του φυσικού αερίου που έχουν αποθηκεύσει για αυτή τη στιγμή κρίσης
Έντονο εκνευρισμό φαίνεται να έχει προκαλέσει και η στάση της Γαλλίας, η οποία, ναι μεν υπέγραψε την επιστολή των «15» για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αλλά στην πράξη, έχει μια στάση «ήξεις αφίξεις».
Ενεργειακή κρίση: Τρία επίπεδα συναγερμού – Πού θα κόβεται το φυσικό αέριο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Αν η χώρα μας βρεθεί αντιμέτωπη με οριστική διακοπή της ροής του φυσικού αερίου, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα έκτακτο σχέδιο.
Έκτακτο σχέδιο έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που υπάρξει οριστική διακοπή της ροής του φυσικού αερίου στη χώρα.
Σύμφωνα με στο σχέδιο προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης, αλλά ακόμα και οριστική διακοπή σε μια σειρά οργανισμών και επιχειρήσεων.
Να σημειωθεί, ότι δεν πρόκειται για το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά για έκτακτο και αφού προηγουμένως έχει γίνει εξοικονόμηση και δεν έχει βρεθεί λύση από άλλες πηγές ενέργειας, καθώς και από την χρήση εναλλακτικών καυσίμων.
Πού θα κλείσουν οι «στρόφιγγες»
Πιο συγκεκριμένα, διακοπή του φυσικού αερίου, σε περίπτωση έλλειψης, θα τεθεί πρώτα σε:
– Πολύ μεγάλες βιομηχανίες
– Εξαγωγές
– Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο αέριο
Έπειτα, θα ακολουθήσουν:
– Μεγάλες βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις (άνω των 100 GWh)
– Μικρές επιχειρήσεις
– Κτίρια Δημοσίου
– Βουλή
– Προεδρία της Δημοκρατίας
– Νοσοκομεία
– Σχολεία
– Αεροδρόμια
– Πρατήρια υγρών καυσίμων
Η τελευταία κατηγορία, που αναμένεται να κοπεί το φυσικό αέριο αν υπάρχουν ελλείψεις, είναι τα νοικοκυριά, ωστόσο, κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ μακρινό, έως και αδιανόητο σενάριο.
Πηγή: madata.gr