Λευκός καπνός βγήκε από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε έναν «οδικό χάρτη» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, το «πράσινο φως» για τις τελικές αποφάσεις θα δοθεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας την ερχόμενη εβδομάδα, με το ενδεχόμενο νέας Συνόδου να μην αποκλείεται.
Όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση, έχουμε οδικό χάρτη αλλά όχι ακόμη αποφάσεις. Την Τρίτη θα συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας και εάν υπάρξει ομοφωνία, τότε δίνεται η εντολή στην Κομισιόν να προβεί σε νομοθετικές ενέργειες τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, εάν διαφωνήσουν, τότε ο Γερμανός καγκελάριος δεν απέκλεισε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι, υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν και ότι ακόμη, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα.

Η αβεβαιότητα αφορά τόσο στην προσωρινή παρέμβαση στη διαμόρφωση της τιμής στο ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικό αέριο, όσο και στο ιβηρικό μοντέλο που προκρίνεται.

Διευκρινίζεται ότι, αποκλείστηκε η πρόταση των 15 για πλαφόν στις εισαγωγές του φυσικού αερίου, καθώς επίσης και κάθε συζήτηση για δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την οικονομική στήριξη στην ενεργειακή κρίση.

Συνεπώς, τα μάτια πλέον στραμμένα στη συνάντηση των υπουργών την Τρίτη.  Εάν υπάρξει συμφωνία το σχέδιο θα προχωρήσει, εάν όχι θα προχωρήσουν σε νέα Σύνοδο.

Πάντως πληροφορίες λένε ότι ο οδικός χάρτης, έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο, ήταν καλή εξέλιξη, καθώς η ΕΕ στέλνει καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές.

Πηγή: madata.gr