Να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ της πολιτικής απομόνωσης Μητσοτάκη και να εμφανιστεί ως αυριανός Πρωθυπουργός, επιδιώκει με τη σημερινή του εμφάνιση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ξεδιπλώσει στην ομιλία του στο Βελλίδειο ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης και το πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα βασιστεί η προοδευτική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών. Ακρογωνιαίος λίθος του θα είναι η βαθιά προγραμματική επεξεργασία που θα απαντά στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας.

Βασικοί του πυλώνες θα είναι οι έξι εθνικές προτεραιότητες που θα περιγράψει, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος «δικαιοσύνη παντού, ανάπτυξη και προστασία για όλους», που θα αποτελεί και το βασικό σύνθημα του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να εμφανιστεί εκτός από εν αναμονή Πρωθυπουργός, σίγουρος αλλά και έχοντας πλήρη ενσυναίσθηση των δυσκολιών τόσο του εγχειρήματος αλλά όσο και αυτών που αντιμετωπίζουν πλέον οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Συνεργάτες του κάνουν λόγο για «δημιουργία μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανισότητες που διαρκώς οξύνονται, να αποκατασταθούν αδικίες και να βελτιωθεί η ζωή τους».

Ως προς τον πυρήνα του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ομιλία που θα είναι «χτισμένη» γύρω από την έννοια «δικαιοσύνη», η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει ότι η κοινωνική ανάγκη για δικαιοσύνη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και διαπερνά όλους τους τομείς της καθημερινότητας και της ζωής. Από την κοινωνική, οικονομική και φορολογική δικαιοσύνη, μέχρι την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της θεσμικής ομαλότητας, που έχουν δώσει επί Μητσοτάκη τη θέση τους στην κανονικοποίηση της καταστρατήγησης του Συντάγματος, των θεσμών και την εγκαθίδρυση ενός συντηρητικού και όπως επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και παρακρατικού καθεστώτος, μακριά από τις ευρωπαϊκές και προοδευτικές αξίες.

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης ως απερχόμενος Πρωθυπουργός μετά από έναν τριετή κύκλο διάψευσης προσδοκιών πραγματοποίησε την τελευταία του παρουσία στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας θα εμφανιστεί με την ευθύνη του αυριανού Πρωθυπουργού, με την ομιλία του να χαρακτηρίζεται «οραματική», αφού στόχος του δεν θα είναι να θίξει τα κακώς κείμενα και τις παταγώδεις αποτυχίες του κ. Μητσοτάκη που ούτως ή άλλως είναι πλέον εμφανείς στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά να αναπτύξει ένα παντελώς διαφορετικό, δημοκρατικό και προοδευτικό μοντέλο και πρόγραμμα διακυβέρνησης» προσθέτουν.

Απέναντι σε μία κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που αδυνατεί όχι μόνο να κατανοήσει αλλά ακόμα και να ακούσει τα προβλήματα των πολιτών, που αδιαφορεί για τα αδιέξοδά τους και έχει τη λογική πως «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προσδοκά να δείξει συγκεκριμένα, προγραμματικά αλλά και οραματικά τι σημαίνει προοδευτική διακυβέρνηση.

Η έμφασή του θα επικεντρωθεί στον κόσμο της εργασίας, τους ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τις γυναίκες και τη νέα γενιά. Προφανώς, ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρχει εκτός από τους ασθενέστερους και για την αποκατάσταση αδικιών για τη μεσαία τάξη, που βλέπει τις διαψεύσεις των υποσχέσεων Μητσοτάκη να διαδέχεται η μία την άλλη και την ζωή τους να γίνεται διαρκώς και πιο δύσκολη. Ενώ αντίστοιχα, στο πλαίσιο της δικαιότερης κατανομής των βαρών, θα προβλέπονται και εμβληματικές δράσεις αναδιανομής με φορολόγηση του μεγάλου πλούτου.

Ως εκ τούτου, από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απαντά στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, που μέσα στην υπαρκτή διεθνή συγκυρία, γιγαντώνονται από τις πολιτικές που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων.

Κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας θα παραθέσει έξι εθνικές προτεραιότητες για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει την επομένη των εκλογών με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε και αν αυτές γίνουν. Έξι εθνικές προτεραιότητες που αποτελούν πλήρως επεξεργασμένες προγραμματικές δεσμεύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι οποίες θα αποτελέσουν και τη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.
Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ θα βασίζεται τόσο σε εθνικούς πόρους, όσο και σε κοινοτικούς μέσα από την δικαιότερη ανακατεύθυνση των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 21-27, καθώς και σε μεγάλες θεσμικές και διαρθρωτικές τομές.

Οι έξι εθνικές προτεραιότητες
Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με δραστική μείωση των λογαριασμών μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, των τιμών στα καύσιμα και τρόφιμα.
Ενίσχυση του εισοδήματος και δικαιότερη φορολογία για μισθωτούς, συνταξιούχους, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Στήριξη του κοινωνικού κράτους με την ανάκτηση της εργασίας, ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, νέα γερά θεμέλια στη δημόσια Παιδεία και κοινωνικές πολιτικές για ΑΜΕΑ.
Παραγωγική Ανασυγκρότηση με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και έμφαση σε ΑΠΕ, ιδιοπαραγωγή (μοντέλο prosumer), στοχευμένα προγράμματα για ΟΤΑ, μικρές επιχειρήσεις, αγρότες και βιομηχανίες, καθώς και δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.
Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος με μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και την ΕΥΠ.
Απάντηση στη δημογραφική πρόκληση με στήριξη της γυναίκας στην εργασία, της μητέρας, κοινωνικές πολιτικές για το παιδί, ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και πλαίσιο για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Πηγή: madata.gr