Σε συνεδρία της Ιεράς Συνόδου θα βρεθούν ο Βασίλης Κικίλιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας την προσεχή Τρίτη ώστε να στείλουν μήνυμα στις τάξεις της εκκλησίας να συμβάλλει την προσπάθεια πειθούς της κυβέρνησης για εμβολιασμό των πολιτών, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας.

Εμβολιασμοί: Το μήνυμα του Βασίλη Κικίλια

«Όλοι αγαπάμε τη χώρα μας και θέλουμε να στηρίξουμε την οικονομία μας γι’ αυτό και πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι», είπε ο υπουργός τονίζοντας πως ο εμβολιασμός είναι πατριωτικό καθήκον.

Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι «εφικτό να φτιάξουμε το τείχος ανοσίας μέχρι τον Σεπτέμβριο και να προφυλάξουμε την κοινωνία από ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες υγείας για να κερδίσουμε την ελευθερία μας».

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας πως η σημερινή είναι η τρίτη κατά σειρά ημέρα που κλείστηκαν πολλά ραντεβού πρώτων δόσεων για εμβολιασμό. Χτες είχαμε μόνο 35.000.

Ακόμη, σχετικά με την εφαρμογή νέων μέτρων μέσα στο καλοκαίρι, είπε πως δεν αποκλείονται τοπικά lockdown, κατά περίπτωση και όπου υπάρχει ανάγκη.

«Έχουμε σηκώσει μανίκια στο υπουργείο Υγείας»
 
Σχολιάζοντας το περιστατικό με το πλοίο στη Ραφήνα, όπου νέοι φέρεται να κόλλησαν κορονοϊό μετά από πάρτι ο υπουργός είπε 17 έτη είναι ο μέσος όρος των νοσούντων. «Θα προχωρήσουμε και σε άλλες δειγματοληψίες από πλοία που έρχονται από τουριστικούς προορισμούς», είπε.

Υπενθύμισε πως πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα όταν υπάρχει πολυκοσμία και να τηρούνται οι κανόνες.

Αναφορικά με το ΕΣΥ, είπε πως θα ενισχυθεί εκεί όπου πρέπει, ενώ είπε πως ποτέ δεν έγιναν ξανά 10.000 προσλήψεις, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, υγειονομικού προσωπικού.

Παντού, σε όλη τη χώρα υπάρχουν κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, υπενθύμισε. «Έχουμε σηκώσει τα μανίκια στο υπουργείο Υγείας», δήλωσε.

Ερωτώμενος για τον εμβολιασμό της πολιτικής σκηνής είπε πως υπάρχουν και αυτοί που δημοσίως έχουν ταχθεί κατά των εμβολίων και θα κριθούν από τους πολίτες, ενώ σημείωσε πως μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών έχει εμβολιαστεί.

Ερωτώμενος για το εάν μπορεί κάποιος πολίτης να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολιού σε άλλη περιοχή, εάν πχ βρίσκεται σε διακοπές, είπε υπάρχει πρόβλεψη να γίνει αυτό, μέσω και των κινητών ομάδων σε απομακρυσμένες περιοχές, ωστόσο σημείωσε πως δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Συνέχισε πως το εμβόλιο της Pfizer είναι αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο στη χώρα.

Αναφορικά με το εάν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για κάποιες ομάδες του πληθυσμού, ο υπουργός είπε πως «σε χώρους υψηλού κινδύνου σταθμίζεται πως το φθινόπωρο θα πάμε σε μια σειρά πρωτοβουλιών».

Δωρεάν η τρίτη δόση, εάν χρειαστεί
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια υπάρχουν και άλλα εμβόλια που έρχονται. Αλλά πρώτα πρέπει να περάσουν από έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ. «Έχει προβλέψει η κυβέρνηση να υπάρχουν εμβόλια και για την επόμενη χρονιά, είπε ο υπουργός«, σχετικά με το εάν ενδεχόμενη τρίτη δόση θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

Πηγή: madata.gr