Ο διεθνολόγος και υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, και ο αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Σωτήρης Σέμπρος, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το τι μπορεί να κάνει ο Ερντογάν μετά και τον καταστροφικό σεισμό. Σχολίασαν επίσης και την επίσκεψη Μπλίκεν σε Ελλάδα και Τουρκία.

Φαίνεται πως αλλάζει το κλίμα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις που έκανε ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά την χώρα μας, για τη βοήθεια που πρόσφερε στις έρευνες για εγκλωβισμένους στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι στη συνάντηση του Βερολίνου, η τουρκική πλευρά κατέθεσε μια πρόταση έξι σημείων, ώστε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την θετική ατζέντα.

Σε ερώτηση που του έγινε αναφορικά με το αν περιμένει κάποια βήματα πριν από τις εκλογές, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο από την πλευρά της Ελλάδας όσο υπάρχουν εκλογές.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου, ο Άγγελος Συρίγος δήλωσε πως είναι συχνό μετά από μια τέτοια καταστροφή να εξομαλύνονται οι τόνοι μεταξύ δύο χωρών και μάλιστα. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και κατά το μεγάλο σεισμό της Τουρκίας το 1999.

«Να θυμίσουμε πως το 99’ μετά τους σεισμούς, υπήρξαν ξανά συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εάν οι Τούρκοι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουμε την οριοθέτηση τότε μπορεί να συμβεί η συζήτηση αλλά κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Η τεράστια έκταση της φυσικής καταστροφής αφορά σε 15 εκατ. πληθυσμού», είπε αρχικά.

«Η ανάγκη για φροντίδα αυτών των ανθρώπων αλλά και ο κίνδυνος εξάπλωσης μιας μόλυνσης, καθιστά απαραίτητο τον στρατό σε αυτά τα ζητήματα. Κατά συνέπεια, ο Ερντογάν έχει μειώσει ήδη την έκταση αλλά το μέχρι πότε δεν το ξέρουμε. Δέχτηκε ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα, από το Ισραήλ και από την Αρμενία αλλά δεν δέχτηκε από την Κύπρο. Είναι ενδιαφέρουσα στάση αυτή», συμπλήρωσε ο κ. Συρίγος.

Επίσκεψη Μπλίκεν σε Ελλάδα και Τουρκία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίκεν, θα πραγματοποιήσει περιοδεία που θα ξεκινήσει από τη Γερμανία, θα συνεχιστεί στην Τουρκία και θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την επίσκεψή του κ. Μπλίκεν σε Ελλάδα και Τουρκία, ο Σωτήρης Σέμπρος θα πει πως στόχος του κ. Μπλίκεν είναι να αξιοποιήσει την κατάσταση προς όφελός της Αμερικής.

«Ο κ. Μπλίκεν θα επέμβει ώστε να υπάρξει μια αποκλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών, θα διερευνήσει την κατάσταση κυρίως στην οικονομία. Η Δύση θα θέλει να αξιοποιήσει αυτή την κατάσταση, καθώς η Τουρκία θα χρειαστεί τη βοήθεια της, μετά θα μπορεί να αφαιρέσει βαθμούς ελευθερίας από την υπέρμετρη ελευθερία που θέλει να έχει η Τουρκία. Θεωρώ πως ο παράγοντας της οικονομίας στην Τουρκία, θα είναι πολύ σημαντικός ώστε να μην αναβληθούν οι εκλογές», είπε αρχικά.

«Ως προς την Ελλάδα, με την επίσκεψη του Μπλίκεν θα επιβεβαιωθούν οι καλές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Ως προς την Τουρκία, να θυμίσω πως ο Μπλίκεν είχε αποφασίσει να κάνει αυτό το ταξίδι πολύ καιρό πριν και όταν η Τουρκία μπλόκαρε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είχε πει πως δεν θα πέρναγε από την Τουρκία αλλά ο σεισμός αλλάζει αυτή την κατάσταση. Όταν μια χώρα έχει πληγεί από έναν τέτοιο σεισμός είναι λογικό πως θα πιέσεις αλλά σε κάποια θέματα, όπως το θέμα της οικονομίας. Αυτό που ανησυχούσε την Αμερική ήταν οι εξαιρετικές σχέσεις οικονομίας της Τουρκίας με την Ρωσία. Σε αυτό το κλίμα, πιστεύω πως θα αναφερθεί αλλά δεν θα πάρει μέτρα η Αμερική, όπως ετοιμαζόταν να κάνει. Το κρίσιμο σημείο είναι για τα F-16 αλλά δεν νομίζω πως πρόκειται να συζητηθεί. Αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές», συμπλήρωσε ο κ. Σέρμπος.

Πότε θα γίνουν οι εκλογές

Όσον αφορά τις εκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες του Ανδρέα Ρομπόπουλου, ο Ερντογάν δεν θέλει να αναβάλει για πολύ καιρό τις εκλογές.

Μπορεί η 14η Μαΐου να μην προλαβαίνουν να γίνουν οι εκλογές εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής μετά το σεισμό αλλά όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιηθούν στις 18 Ιουνίου, όπως θα έπρεπε.

πηγή: MEGA TV

Πηγή: madata.gr