Συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με άρθρο στο topontiki.gr, ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να σταματήσουν οι εντάσεις για να γίνουν βήματα μπροστά.

Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών, μετά την ένταση και την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ακάρ ήρθε σε σύγκρουση με Έλληνες βουλευτές, επαναλαμβάνοντας τις αβάσιμες αιτιάσεις της Άγκυρας, ωστόσο την Τετάρτη (15/6) φάνηκε να ρίχνει του τόνους, στέλνοντας μήνυμα διαλόγου στην Αθήνα.

«Eίμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. ´Ηδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, ο Ακάρ.

Για τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων που αναφέρουν πως η Άγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία νησιών, απάντησε: «Εμείς σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ακεραιότητα, όπως και τα δικαιώματα των γειτόνων μας και κυρίως της Ελλάδας. Όμως περιμένουμε και από τους γείτονές μας να σεβαστούν τα δικαιώματα και τα δίκαιά μας. Αυτά τα θέματα με συνομιλίες μπορούν να γίνουν πιο φανερά».

Για το ζήτημα που θέτει η Άγκυρα με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, κράτησε αποστάσεις, δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συζητήσεων που επιθυμεί η Τουρκία.

«Αν αναφερθούμε μοναδικά για ένα θέμα θα δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις, λανθασμένες αποφάσεις. Αυτά είναι βαθιά θέματα, θέματα που χρειάζονται εξειδίκευση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως νομικοί, πολιτικοί, ιστορικοί και γεωγραφικοί. Υπάρχουν οι δύο συναντήσεις, οι συνομιλίες που κάναμε στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Από τον κύριο υπουργό, τον ομόλογό μου, ζητώ να απαντήσει όσο πιο άμεσα γίνεται. Να συναντηθούν και να συνομιλήσουν οι ειδικοί, και αργότερα η πολιτική βούληση να κάνει αυτό που πρέπει», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: madata.gr