Η Άγκυρα επέλεξε την αποκλιμάκωση ενόψει και της έλευσης Μπλίνκεν, υπενθυμίζοντας προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι πριν τους σεισμούς.

Αντιλαμβανόμενη η Άγκυρα ότι αν διατηρούσε υψηλούς τόνους με την Αθήνα θα ήταν πολύ δύσκολο να βρει τα τεράστια κεφάλαια που χρειάζεται ο Ερντογάν προκειμένου να μπορέσει να επιδείξει έργο ανοικοδόμησης και ανακούφισης των σεισμόπληκτων ψηφοφόρων του στην ανατολική Τουρκία πριν από τις εκλογές επέλεξε ενόψει και της έλευσης Μπλίνκεν στην περιοχή την αποκλιμάκωση υπενθυμίζοντας προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι πριν τους σεισμούς.

«Εκεί κάναμε τις προτάσεις μας όπως την επανέναρξη των συνομιλιών ή των διερευνητικών συνομιλιών, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ στρατιωτικών σε επίπεδο ΝΑΤΟ αλλά και διμερές και δικές μας συναντήσεις κλπ. Κάναμε τις προτάσεις και περιμέναμε την απάντηση της Ελληνικής πλευράς».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από τρία ολόκληρα χρόνια αποκαλεί και πάλι φίλο τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και δηλώνει έτοιμος για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

«Ναι είχαμε διαφωνίες και εκκρεμή ζητήματα και κατά καιρούς δυστυχώς είχαμε και κλιμακώσεις, αλλά, όπως συζητήσαμε στο δρόμο για το Χατάϊ με τον Νίκο Δένδια, πρέπει να αποκλιμακώσουμε και δεν πρέπει να περιμένουμε να προκύψει άλλη μια καταστροφή για να δουλέψουμε μαζί».

Ευπρόσδεκτη κάθε κίνηση ομαλοποίησης σχέσεων με την Τουρκία
Η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, επισήμαναν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα που σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου τόνισαν:

«Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί».

«Διότι κάποιοι μας έλεγαν, ότι «θα έρθουμε νύχτα», στα νησιά μας. Εμείς πήγαμε νύχτα για να βοηθήσουμε την Τουρκία όταν αυτή δοκιμάστηκε. Γιατί αυτό επιτάσσουν οι καλές σχέσεις γειτονίας. Αλλά ταυτόχρονα, η χώρα τράβηξε “κόκκινες γραμμές”», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν η τουρκική ηγεσία συνεχίσει στο δρόμο που είχε χαράξει η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχώς να βάζει θέματα για γκρίζες ζώνες, για αποστρατικοποίηση των νησιών θα πάμε πάλι στα ίδια», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Την Δευτέρα το απόγευμα αναμένεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, που θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια, με τον οποίο θα προχωρήσει την Τρίτη στην έναρξη του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

πηγή: MEGA TV

Πηγή: madata.gr