Το μαύρο ρεκόρ των 21.657 κρουσμάτων κορονοϊού, όπως ήταν φυσικό έφερε συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς. Πλέον μοιάζει βέβαιο ότι θα εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα από το πρωί της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Οι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση θα έρθουν νωρίτερα και θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα να κλείνουν από τις 22:00, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και απόφαση για απαγόρευση της μουσικής.

Αυτό αν συμβεί ειδικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και ίσως να μπουν και πρόωρα λουκέτα.

Με αυτά τα δεδομένα, οι πολίτες θα στραφούν σε ρεβεγιόν σε σπίτια και αυτό μπορεί να οδηγήσει επίσης σε μεγάλη διασπορά. Έτσι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και οδηγίες και συστάσεις για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούμε όλοι με μέτρα προστασίας αλλά και αυτοέλεγχο μέσω των self test.

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, όσο και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με συνεντεύξεις τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς το βράδυ της Τρίτης (28/12) άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων με αυτό να σημαίνει απαγόρευση της μουσικής αλλά και περιορισμό και άλλο του ωραρίου. Ο υπουργός Υγείας μάλιστα είπε ότι θα δούμε και πιο μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Και οι δυο πάντως απέκλεισαν το ενδεχόμενο καθολικού lockdown.

Για τα σχολεία ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις να μην ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου όπως είναι προγραμματισμένο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα μείνουν ανοικτά αλλά με πιο αυστηρούς διαγνωστικούς ελέγχους.

Σήμερα (29/12) θα γίνουν δυο συσκέψεις. Η μια θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου στις 09.30 το πρωί υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών αλλά και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Στην συνέχεια, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών. Περίπου στις 10:30 θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα που θα δείχνει την πορεία των κρουσμάτων της ημέρας, όπως έγινε και χθες (28/12).

Επίσης, χθες, σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε να αλλάξει το πρωτόκολλο για την καραντίνα και ακολουθώντας τις οδηγίες του CDC, η καραντίνα θα διαρκεί πέντε ημέρες αντί για δέκα που ήταν μέχρι τώρα, ενώ για άλλες πέντε ο ασθενής θα είναι υποχρεωμένος να κυκλοφορεί παντού με μάσκα.

Τα μέτρα που έρχονται
Στην εστίαση:

Περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας
Στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα
Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες

Μάσκες:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση
Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός

Τι θα γίνει με τα γήπεδα:

Περιορισμός 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
Αργά το βράδυ της Τρίτης (28/12) ανακοινώθηκε ότι ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αποδέχθηκε το αίτημα συνάντησης με τους εκπροσώπους της Super league. Η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου στις 13.30.

Επίσης:

Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως 50%
Θα υπάρχει και κυλιόμενο ωράριο
Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.

Πηγή: madata.gr