Κρίσιμη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες με αντικείμενο να διευκρινίσουν το εάν θα πληρώνουν σε ρούβλια ή ευρώ το φυσικό αέριο στη Ρωσία, μετά το κομφούζιο που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας θα ζητήσουν διευκρινίσεις από την Κομισιόν για το πώς θα πληρώνουν από εδώ και πέρα καθώς υπάρχουν αντιφατικά μηνύματα.

Μέχρι στιγμής οι εταιρείες πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια στη ρωσική Gazprombank, η οποία δεν είναι στη λίστα των κυρώσεων. Εν συνεχεία οι Ρώσοι μετατρέπουν τα ευρώ σε ρούβλια και αυτό που εξετάζεται τώρα είναι εάν αυτό αποτελεί έμμεση παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η Κομισιόν οφείλει να είναι ξεκάθαρη στο θέμα διότι οι δημόσιες τοποθετήσεις της έχουν προκαλέσει πανικό στις αγορές. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι το θέμα «φούσκωσε πέραν του δέοντος» με ευθύνη της Κομισιόν.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι Τετάρτη βράδυ ή Πέμπτη πρωί θα έχουμε το έκτο πακέτο κυρώσεων που προβλέπει απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου που μεταφέρεται από τη θάλασσα και όχι μέσω αγωγών.

Φαίνεται ότι πλέον και το Βερολίνο τάσσεται υπέρ, με την προϋπόθεση να υπάρξει κάποια μεταβατική περίοδος, πχ. μέχρι τα τέλη του έτους.

Η Αθήνα θα επικρίνει τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα εγείρει και το θέμα της Τουρκίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, μετά και τη νέα κλιμάκωση των διμερών σχέσεων.

Η Αθήνα θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τη νέα κλιμάκωση που επιδιώκει η Άγκυρα.

Επίσης, θα επικρίνει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως έκανε σύσσωμη η Δύση.

«Το γεγονός ότι τη “βγάζει καθαρή” τόσο καιρό με ξεπερνά», είπε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Πηγή: madata.gr