Έκλεισαν στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής, μετά από 13 ώρες που ήταν ανοικτές οι κάλπες για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και η συμμετοχή έσπασε ρεκόρ με πάνω από 260.000 ψήφους.

Ήδη έχει αρχίσει να υπάρχει ροή των αποτελεσμάτων σε κάποια εκλογικά κέντρα μικρών περιφερειών. 

Ανακοινώθηκαν στις 21:30 της Κυριακής τα πρώτα αποτελέσματα για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με τα οποία αναμένεται μεγάλη μάχη για τον δεύτερο γύρο

Στο 34% στης καταμέτρησης ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με ποσοστό 39,22% και ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 26,8. Τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 24,7%.

 Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι συγκεντρώνουν αρκετά μικρότερα ποσοστά και δε θα είναι στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής. Συγκεκριμένα, ο Χάρης Καστανίδης συγκεντρώνει το 3,63% των ψήφων, ο Παύλος Χρηστίδης το 3,21% και ο Παύλος Γερουλάνος το 2,13%.

Στην μέχρι στιγμής καταμέτρηση υπολογίζεται μόνο το 3% των εκλογικών τμημάτων της Αττικής, γεγονός που καθιστά κάθε πρόβλεψη επίφοβη.

Ετσι, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να έρθουν κοντά στα μεσάνυχτα και δεν αποκλείεται ο τελικός νικητής να γίνει γνωστός λίγο πριν τις 03:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η πανελλαδική καταμέτρηση, ειδικά αν οι διαφορές των υποψηφίων είναι μικρές.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ αποτελέσματα: Καταφθάνουν από όλη την επικράτεια τα πρώτα αποτελέσματα της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης στο ΚΙΝΑΛ

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις μικρές περιφέρειες γίνονται γνωστά, όσο περνάει η ώρα, από την στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες σε όλη την χώρα.

Όπως έγινε γνωστό, στα Άγραφα προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου με 47 ψήφους, ενώ ακολουθεί με μικρή διαφορά ο Νϊκος Ανδρουλάκης με 33 ψήφους αντίστοιχα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έρχεται τρίτος με 11, ο Παύλος Γερουλάνος με 2 και ο Παύλος Χρηστίδης με μία ψήφο.

Στην Ελαφόνησο όπου έκλεισαν οι κάλπες στις 20:00 , ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται με 41 ψήφους, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 28 και από μια ψήφο έλαβαν Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ από μία ψήφο πήραν οι κ.κ Ανδρουλάκης και Παύλος Χρηστίδης.

Στην Πάτμο προηγείται με 58 ψήφους ο Ανδρέας Λοβέρδος, ακολουθεί με 24 ο Νίκος Ανδρουλάκης και έπεται ο Γιώργος Παπανδρέου με 22.

Στη Λέρο πρώτος ο Ανδρουλάκης με 45 ψήφους, ακολουθούν Λοβέρδος με 38, Παπανδρέου με 32 και Χρηστίδης με 33 ψήφους.

Στην Αμοργό πρώτος με 26 ψήφους εμφανίζεται ο Ανδρουλάκης, ακολουθεί ο Πάυλος Χρηστίδης με 15 και ακολουθούν Παπανδρέου με 9, Λοβέρδος με 2 και Καστανίδης 1.

Στη Στυλίδα καταγράφεται πρωτιά Ανδρουλάκη με 108 ψήφους, ακολουθεί ο Παπανδρέου με 57 ψήφους και στη συνέχεια ο Λοβέρδος με 55 ψήφους.

Στο Βλαχογιάννι Ελασσόνας πρώτος εμφανίζεται ο Ανδρουλάκης με 58 ψήφους, ενώ ακολουθούν Παπανδρέου με 29, Λοβέρδος με 22, Χρηστίδης με 23 και Γερουλάνος με 1 ψήφο.

Στο Μακροχώρι Ημαθίας πρώτος ο Λοβέρδος με 96 ψήφους, δεύτερος Ανδρουλάκης με 79 και ακολουθούν Παπανδρέου με 49 και Καστανίδης με 24.

Πρώτος ο Ανδρουλάκης στο Σχηματάρι Βοιωτίας, ακολουθούν Λοβέρδος με 96 και Παπανδρέου με 84.

Από νωρίς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Αυστραλία, καθώς είχαν ανοίξει νωρίτερα, λόγω της διαφοράς ώρας.

Συγκεκριμένα, στο σύνολο 108 ψηφισάντων, τα αποτελέσματα εκεί έχουν ως εξής: Παπανδρέου (54 ψήφοι), ποσοστό 50%, Λοβέρδος (34), ποσοστό 31.48%, Ανδρουλάκης (12 ψήφοι), ποσοστό 11.1%, Καστανίδης (3 ψήφοι), ποσοστό 2.78%, Χρηστίδης (3 ψήφοι), ποσοστό 2.78% και Γερουλάνος (2 ψήφοι), ποσοστό 1.85%.

Παράταση μόνο όπου υπάρχουν ουρές

 Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ, σε όποιο εκλογικό τμήμα υπάρχει κόσμος που περιμένει να ψηφίσει, η ψηφοφορία θα παραταθεί μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος πολίτης που περιμένει στην ουρά στις 20:00.

Η ανακοίνωση: Μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 260.000 πολίτες και σε πολλά Εκλογικά Τμήματα υπάρχουν μεγάλες ουρές αναμονής πολιτών που περιμένουν να ψηφίσουν. Είναι προφανές ότι η παράταση που δόθηκε ως τις 20:00 σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκεί. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, χωρίς να δοθεί άλλη γενική παράταση η ΕΔΕΚΑΠ αποφάσισε ότι σε όποιο Εκλογικό Τμήμα υπάρχει κόσμος που περιμένει να ψηφίσει, η ψηφοφορία θα παραταθεί μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος πολίτης που περιμένει στην ουρά στις 20:00».

Τεράστια η συμμετοχή
Μετά από 13 ώρες που ήταν ανοικτές οι κάλπες (με επιπλέον μια ώρα παράτασης) και συμμετοχή που έσπασε ρεκόρ με πάνω από 260.000 ψήφους, έληξε στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής, ο πρώτος γύρος του εκλογικού θρίλερ για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ

Συμμετοχή ρεκόρ που λίγο κάτω από τους 300.000 ψήφους καταγράφηκε κατά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας υπήρξε έλλειψη σε ψηφοδέλτια, ενώ κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ημέρας, καταγράφηκαν 430 ψήφοι ανά λεπτό, που μεταφράζεται σε 25.000 ψήφους την ώρα.

Η καταμέτρηση των ψήφων έχει ξεκινήσει ήδη και θα κρατήσει όλο το βράδυ με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για «θρίλερ» αναφορικά με το τελικό αποτελέσματα. Σε ορισμένα εκλογικά κέντρα δόθηκε παράταση (δεύτερη) και μετά τις 20:00το βράδυ, προκειμένου να καταφέρουν να ψηφίσουν όσοι πολίτες περίμεναν καρτερικά στην ουρά.

Εν τω μεταξύ τα εκλογικά κέντρα σε Κρήτη, Δυτική Αττική, Θεσσαλονίκη και Α’ Αθηνών εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή και σύμφωνα με εκτιμήσεις οι συγκεκριμένες περιοχές θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη από τη αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να προηγείται των υπόλοιπων υποψηφίων, όπως τονίζει το επιτελείο του, ενώ όπως εκτιμά το επιτελείο του Ανδρέα Λοβέρδου, ο ίδιος πέρασε στον δεύτερο γύρο.

Την παράταση της ψηφοφορίας στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής για άλλη μία ώρα, δηλαδή μέχρι και τις 21:00, ζήτησαν αργά το απόγευμα της Κυριακής, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ο κόσμος που αναμένει αλλα και συνεχίζει να προσέρχεται είναι αρκετός, πρέπει να μπορέσει να ψηφίσει, μπορεί να χρειαστεί και νέα παράταση», σημείωναν κύκλοι που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό. Λίγο μετά την τοποθέτηση αυτή και ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε «να παραταθεί η εκλογική διαδικασία μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος πολίτης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής σε 840 εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου ζούν απόδημοι Έλληνες . Σε χώρες της Ευρώπης , στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Οι εσωκομματικές εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους, στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιώργο Παπανδρέου και Παύλο Χρηστίδη να συμμετέχουν στην «κούρσα» για την ηγεσία του κόμματος.

Σημειώνεται πως οι ώρες λειτουργίας των εκλογικών τμημάτων στις χώρες του εξωτερικού είναι οι εξής:

Στα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα

Στα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα

Στα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως2021-12-05 09:40:59 18:00 τοπική ώρα

Στα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00 τοπική ώρα

Στα εκλογικά τμήματα του Καναδά Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής.

Πηγή: madata.gr