Στα ύψη βρίσκεται η προεκλογική κόντρα για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Με την κάλπη της 21ης Μαΐου να πλησιάζει οι μονομάχοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Λεχαινά Ηλείας και ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα θέτουν ολοένα και πιο πιεστικά το δίλημμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της επόμενης κυβέρνησης.

«Μία κάλπη υπάρχει στο δικό μου το μυαλό και αυτή η 21η Μαΐου. Ισχυρή ΝΔ την 21η Μαΐου θα εγγυηθεί ότι τελικά η ΝΔ θα είναι αυτή που θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης την 21η Μαΐου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας λέει: «Όποιος βγει πρώτο φτιάχνει κυβέρνηση και άρα στις 21 του μηνός το δίλημμα είναι Μητσοτάκης ή Αλλαγή. Μητσοτάκης ή ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας από την επόμενη ημέρα».

Οι φράσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και τα συνθήματα του ’80 εξακολουθούν να δυναμιτίζουν την αντιπαράθεση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Ανδρουλάκη για την παρακαταθήκη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία. Και πρέπει να σεβαστεί ότι εκατοντάδες χιλιάδες ανιδιοτελείς πολίτες που εμπνεύστηκαν από τον Ανδρέα και ήταν συνοδοιπόροι του οι οποίοι σήμερα έχουνε περάσει στο ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω. Να πάμε και στα πιο πρόσφατα; Τον ΓΑΠ τον έλεγε Πινοσέτ και Θάτσερ και πριν από κάποιους μήνες έλεγε τα καλύτερα. Το κ. Βενιζέλο πήγε να τον βάλει φυλακή και το καλοκαίρι με τις υποκλοπές και τις τοποθετήσεις του έλεγε τα καλύτερα για το Βενιζέλο», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Τους πονάει που μιλάμε για την Αλλαγή, διότι τα συνθήματα αυτά δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρ’ όλα αυτά επιμένει να χρησιμοποιεί τα συνθήματα των Παπανδρέου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μπαίνει σφήνα στην αντιπαράθεση με αιχμές κατά των δυο αντιπάλων του για παρελθοντολογία.

«Ας αφήσουμε κάποιους να ασχολούνται σε ποιόν ανήκει η παρακαταθήκη του Ανδρέα και να γυρνάνε στην Ελλάδα του 81, εγώ θέλω να μιλάω για τη Ελλάδα του 2023 για το πως θα μειώσουμε φόρους, τις εισφορές, πως θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, για την υγεία, την παιδεία», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Κι αν τα συνθήματα αυτά έχουν γίνει επίκαιρα για αυτό ευθύνεται η Δεξιά που δεν άλλαξε. Η δεξιά του κ. Μητσοτάκη που ξεπέρασε τον πατέρα του».

Και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μιλά τώρα μόνο για την πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ.

Οι τοποθετήσεις έδωσαν λαβές στον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει εκ νέου για αποστασίες.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Δεν υπάρχει περίπτωση και θέλω να είμαι κατηγορηματικός σε αυτό να αποδεχτώ ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο που να μην στηρίζεται αμιγώς στους εκλεγμένους βουλευτής της ΝΔ. (Ούτε ψήφο ανοχής;) Δεν το συζητάω αυτό».

«Εγώ δεν πιστεύω λέξη από όσα λένε. Μην τους πιστεύετε. Αν είναι πρώτο κόμμα έστω και με μισή μονάδα η ΝΔ θα θελήσει να πάρει την ευκαιρία για να φτιάξει κυβέρνηση κουρελού με εκβιασμούς, με πιέσεις ακόμα και με αποστασίες», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε: «Αυτό που κρίνεται για το λαό μας είναι ποια πολιτική δύναμη μπορεί να σταθεί απέναντι σε όποια επόμενη κυβέρνηση η οποία σας το υπογράφουμε θα είναι από χέρι πάλι αντιλαϊκή».

«Θα συγκυβερνήσουν. Ήδη συγκυβερνούν. Στη συνεκμετάλλευση συμφωνούν, στους παρόχους ενέργειας συμφώνησαν. Στα ”κοράκια” συμφώνησαν. Πείτε μου εσείς που διαφωνούν σε μείζονα ζητήματα;», σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Το MEGA με πρότασή του κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα σε έναν απευθείας διάλογο μεταξύ τους.

Στις αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσκαλεί ή να αυτοπροσκαλείται, να επιβεβαιώνει ότι είναι εξαίρεση όσο θέλει. Η δυσανεξία του στους θεσμούς δεν μας εκπλήσσει. Η στάση του είναι αποκαλυπτική ως προς τον σεβασμό του στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η απομόνωσή του είναι καθολική και η στάση του κωμική».

Δεκτή η πρόσκληση δήλωσε η Πόπη Τσαπανίδου.

«Με χαρά αποδεχόμαστε την πρόσκληση του τηλεοπτικού σταθμού MEGA σε ανοιχτό διάλογο ντιμπέιτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είμαστε στη διάθεση του καναλιού, όποια μέρα επιθυμεί τροποποιώντας το πρόγραμμα του προέδρου για να γίνει ο δημόσιος διάλογος που θα συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών».

Η πρόταση του MEGA είναι η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών να γίνει την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.

πηγή: MEGA TV

Πηγή: madata.gr