Στις 12 και μισή το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο και συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως αρχηγός του πρώτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θέλει να τρέξει τη διαδικασία, επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για την πρόθεσή του.

Επικοινώνησε αρχικά με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Το επόμενο τηλεφώνημα ήταν στον Νίκο Ανδρουλάκη, με παρόμοια εξέλιξη, ενώ επικοινώνησε και με τους Δημήτρη Κουτσούμπα και Κυριάκο Βελόπουλο.

Υπό αυτούς τους ρυθμούς, όλα δείχνουν ότι έως αύριο 23 Μάϊου, θα έχει πάρει και επιστρέψει την εντολή και ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται τάχιστα.

Το πιθανότερο μάλιστα είναι έως την Πέμπτη 25 του μήνα, να έχει σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Βάσει του ρεπορτάζ, την Κυριακή 28 Μαΐου θα ορκιστεί η Βουλή, για να διαλυθεί τις αμέσως επόμενες ώρες και να προκηρυχθούν οι εκλογές.

Έτσι, υπάρχει αρκετός χρόνος για την απαιτούμενη προεκλογική περίοδο, που στόχος είναι να ολοκληρωθεί με τη δεύτερη κάλπη στις 25 Ιουνίου, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός.

– 22 Μαΐου: Διερευνητικές εντολές

– 24 Μαΐου: Ύστατη προσπάθεια για κυβέρνηση

– 25 Μαΐου: Υπηρεσιακή κυβέρνηση

– 28 Μαΐου: Ορκωμοσία Βουλής

– 29 Μαΐου: Προκήρυξη εκλογών (Διάλυση Βουλής και προκήρυξη προεκλογικής περιόδου. Απαιτείται περίοδος τουλάχιστον 3 εβδομάδων)

– 25 Ιουνίου: Εκλογές

Το μετεκλογικό πρωϊνό
Στις 11.00 το πρωί, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, μετέβη στη Βουλή, προκειμένου να παραδώσει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα, τα αποτελέσματα των εκλογών, o οποίος με τη σειρά του τα επέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας έφθανε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, για την πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζητούσε με τους συνεργάτες του τις επόμενες κινήσεις τους.

Στις 09.00 το πρωί ο πρωθυπουργός ήταν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένοντας το τηλεφώνημα της Προέδρου της Δημοκρατίας για να λάβει πρώτος τη διερευνητική εντολή βάσει του εκλογικού αποτελέσματος.

Mega.com

Πηγή: madata.gr