Η άναρχη δόμηση της περιοχής και η έντονη βροχόπτωση συνετέλεσαν στην φονική πλημμύρα της Μάνδρας τον Νοέμβριο του 2017, ανέφερε στην κατάθεση του ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταδτροφων Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ήταν ο πρωτος μάρτυρας που κατέθεσε ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθηνας.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε πρωτόγνωρη τη βροχόπτωση που έπληξε όχι μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και όλη τη χώρα.

«Ηταν τεράστιο το ύψος βροχής, πρωτόγνωρο για την Αττική. Υπήρξε έντονη ραγδαιότητα. Ήταν η πιο ραγδαία βροχόπτωση που έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών και ότι υπήρξε τεράστιος όγκος φερτών υλικών που τριπλασίασε τον όγκο του νερού. Διαπιστώσαμε ότι τέτοια βροχόπτωση στην ίδια περιοχή δεν είδαμε τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια».

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στο πολεοδομικό καθεστώς που υπάρχει στη Μάνδρα και την «άναρχη» δόμηση στην περιοχή. « Η πόλη της Μάνδρας ουσιαστικά χτίστηκε μετά το ’60 στην κοίτη του ποταμού, χωρίς κανένα έργο», είπε ενώ τόνισε πως « Ενώ σαν χώρα έχουμε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 αντισεισμική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό, δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για τις πλημμύρες και τις φωτιές».

Ο μάρτυρας επισήμανε στην κατάθεσή του πως «το φαινόμενο βροχόπτωσης είχε προσδιοριστεί δύο μέρες πριν ασαφώς και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να εξειδικευτεί τοπικά».

Πηγή: thestival.gr