Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια ισχυρή πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, ενώ άνω του 50% των ερωτηθέντων στηρίζει την ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Στη νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, φαίνεται μεταξύ άλλων, η μεγάλη διαφορά στις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στις εξελίξεις της πανδημίας και δη σε στιγμή έξαρσης των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα παρουσιάζεται η μεγάλη αντίθεση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια ισχυρή πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, ενώ άνω του 50% των ερωτηθέντων στηρίζει την ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 25 Νοεμβρίου σε δείγμα 4.012 ατόμων με δικαίωμα ψήφου. 

Ανένδοτοι οι ανεμβολίαστοι – Το 48% δεν κάνει το εμβόλιο

Στο ερώτημα προς τους ανεμβολίαστους τι θα είναι εκείνο που θα τους πείσει για να εμβολιαστούν το 48% απάντησε «τίποτα», το 25% «περισσότερη ενημέρωση από γιατρούς-επιστήμονες, 3% «να το προτείνουν ιστοσελίδες/μέσα που εμπιστεύομαι», 3% «περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους», 2% «επιδείνωση των δεικτών τρης επιδημίας», 2% «να το προτείνουν συγγενείς/φίλοι που εμπιστεύομαι», 2% «να το προτείνουν άνθρωποι της θρησκείας, που τους εμπιστεύομαι», 1% «να γίνει υποχρεωτικό στην εργασία μου», 9% «κάτι άλλο», 5% ΔΑ.

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού το 66%

Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 66%. 

Αναλύοντας περαιτέρω τις απαντήσεις του δείγματος ανά κλάδο απασχόλησης, οι συνταξιούχοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ποσοστό 78%, ακολουθούν οι ασχολούμενοι με τα οικιακά με 65%, οι επιχειρηματίες με 62%, οι άνεργοι και ο ιδιωτικός τομέας με 59%, ενώ λίγο χαμηλότερο είναι το ποσοστό (57%) στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. 

Στην ερώτηση «αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα σε εκείνους που εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση, τα μέσα μεταφοράς κλπ.», το 52% του δείγματος απαντά «σίγουρα ναι» ή «μάλλον ναι».

Αντίθετα, κατά της υποχρεωτικότητας είναι το 20% των ερωτηθέντων, ενώ ένα ποσοστό 14% δήλωσε ότι «δε γνωρίζει/δεν απαντά».

«Ναι» σε επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Παράλληλα, θετικοί στην εφαρμοφή επιπλέον περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους εμφανίζονται περίπου 6 στους 10 συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, με το 44% του δείγματος να απαντά «σίγουρα ναι» και το 12% «μάλλον ναι», ενώ το 30% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά (18% λέει «σίγουρα όχι» και το 12% «μάλλον όχι»), ενώ το 14% δεν παίρνει θέση (δεν γνωρίζει/δεν απαντά). 

Ανησυχία για τη στάση της Τουρκίας

Στο ερώτημα για το πόσο σας ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα, το 62% απαντά πολύ ή αρκετά, ενώ το 14% λίγο ή καθόλου.

Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 11%. 

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 40%, ακολουθεί ο «κανένας» με 32%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 24%. 4% ΔΓ/ΔΑ.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το ΚΙΝΑΛ 10%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜέΡΑ 25 3%, Έλληνες για την Πατρίδα 1,5%, άλλο κόμμα 7,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι βρίσκονται στο 9,5%. 

Πηγή: madata.gr