Στη  δημοσκόπηση της Κάπα Research, μετά τη  νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, δείχνει ότι έχει αποτέλεσμα

Η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε διψήφιο αριθμό αν και η κυβέρνηση καταγράφει απώλειες σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση της Κάπα Research.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 33,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5%, το Κίνημα Αλλαγής 11,6%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 3,7% και το Μέρα25 με 3%. Η επιλογή «Λευκό-Άκυρο», «δεν έχω αποφασίσει» και «δεν θα ψηφίσω», συγκεντρώνουν το 13,9% που αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό.

 Στην ερώτηση «ανεξάρτητα από το κόμμα που θα ψηφίζατε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα είναι πρώτο στις επόμενες εκλογές», το 61% απάντησε Νέα Δημοκρατία, το 21% απάντησε ΣΥΡΙΖΑ και το 4% άλλο κόμμα.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 39% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 23%, η επιλογή «κανένας» με 15%, Νίκος Ανδρουλάκης με 9% και από 3% συγκεντρώνουν οι κ. Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης.

  Αναφορικά με τους αναποφάσιστους που θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή φαίνεται να αποτελούν ένα ποσοστό της τάξης του 28%. Από αυτούς το 24% ταλαντεύεται ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής, το 16% ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής και μόλις το 3% ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

 Στην ερώτηση ποιος θεωρείται «ο καλύτερος εκφραστής του κεντρώου χώρου σήμερα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ποσοστό 33% ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης 28% και ο Αλέξης Τσίπρας 20%.

Στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ποσοστό 68%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 17% και ο Αλέξης Τσίπρας μόλις 3%.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 50%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 9% και ο Νίκος Ανδρουλάκης το 23%.

Στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το 73%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 9% και ο Αλέξης Τσίπρας το 6%.

 Στην ερώτηση για το ποιος εκφράζει την κεντροαριστερά σήμερα το 51% επιλέγει τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 35% τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το ερώτημα επιλέγουν κατά 79% τον Αλέξη Τσίρα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να συγκεντρώνει 15%. Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας επιλέγουν κατά 76% τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 8%.

Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ επιλέγουν κατά 88% τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 11%.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 40%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης το 35%.

Πώς απαντούν οι πολίτες στο ερώτημα για τις αλλαγές που τυχόν να φέρει στο πολιτικό σκηνικό το ΚΙΝΑΛ. Στο ερώτημα “εσείς θέλετε να ενισχυθεί εκλογικά το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ; Εάν ναι, εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ;” το 40% απαντά “Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ”, το 22% “Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας”, το 17% Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων” και το 17% “Όχι, δεν πιστεύω ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ”.

 Σχετικά με την άποψη του δείγματος για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, το 26% απαντά “θετικά”, το 35% “μάλλον θετικά”, το 14% “μάλλον αρνητικά”, το 11% “αρνητικά”. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 75% από τη ΝΔ απαντά πως κρίνει θετική ή μάλλον θετική” την εκλογή, από το ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό είναι στο 43% , στο ΚΙΝΑΛ 77%, στο ΚΚΕ 53%, στη Ελληνική Λύση 67% και 53% στο Μερα25.

Πηγή: madata.gr