Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας PULSE που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ το διάστημα 26 – 29 Ιανουαρίου, το 72% των πολιτών κρίνει αρνητικά την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση. 

Ωστόσο, παρά τη δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της κακοκαιρίας η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, σύμφωνα με τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ .

Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 14,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3% και οι Έλληνες με 1,5%. Υψηλό ποσοστό της τάξεως του 8,5% συγκεντρώνουν οι αναποφάσιστοι και όσοι απάντησαν «άλλο» με ποοστό 6,5%.

 Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κλείνει στο 9%, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 31% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 22%. Έπονται το ΚΙΝΑΛ με 14%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 2,5%, οι Έλληνες με 1,5%, η Δημιουργία με 1%, ενώ το 6% του δείγματος απαντά «άλλο» κόμμα, το 4% λευκό/άκυρο/αποχή και το 8% δηλώνει ΔΑ/Αναποφάσιστοι.

 Σε ό,τι αφορά στη συσπείρωση των ψηφοφόρων, η ΝΔ βρίσκεται στο 67%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 62% και του Κινήματος Αλλαγής στο 71%. Οι εισροές νέων ψηφοφόρων ανέρχονται στο 5,5% για τη ΝΔ, στο 4% για τον ΣΥΡΙΖΑ και στο 8,5% για το ΚΙΝΑΛ.

 Στην παράταση νίκης το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγγίζει το 45%. Αναλυτικά, στην ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο», το 56% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσε «ΝΔ», το 21% «ΣΥΡΙΖΑ», το 12% «άλλο» και το 11% «δε γνωρίζω-δεν απαντώ».

 Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 15 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 38% έναντι 23% του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν «Κανένας από τους δύο» ανέρχεται στο 34% και εκείνων που είπαν «Δε γνωρίζω/Δεν απαντώ» στο 5%.

 Στην ερώτηση ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο, το 26% του δείγματος απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπεται με 23% ο… «κανένας», με 22% ο Νίκος Ανδρουλάκης και 20% ο Αλέξης Τσίπρας.

 Στο ίδιο ερώτημα, ανά πρόθεση ψήφου, από αυτούς που προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ, το 77% σημειώνει ότι αυτός που εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 9% ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 7% «κανένας από τους τριες», το 6% δε γνωρίζει και μόλις το 1% σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντίστοιχα, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 69% θεωρεί ότι αυτός που εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο είναι ο Αλέξης Τσίπρας, το 11% ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 16% κανέναν από τους τρεις και το 4% δεν απαντά.

Σε όσους προτίθενται να στηρίξουν στις εκλογές το ΚΙΝΑΛ, το 80% ανέφερε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εκφράζει τον κεντρώο χώρο έναντι 7% του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ένα ποσοστό 12% σημείωσε κανέναν από τους τρεις και το 1% απέφυγε να απαντήσει.

Στην «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσιστοι/λευκό/άκυρο/αποχή/δεν απαντώ) η συντριπτική πλειοψήφια (45%) θεωρεί ότι κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν αντιπροσωπεύει τον κεντρώο χώρο, το 32% απάντησε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ», το 9% είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 8% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το 6% ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, το 62% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της χαλάρωσης και μόλις οι μισοί (31%) αναφέρουν ότι πρέπει να γίνουν πιο ήπια.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, το 39% απάντησε «μάλλον όχι», το 23% «σίγουρα όχι», το 18% είπε «μάλλον ναι», το 13% «σίγουρα ναι» και το 7% «ΔΓ/ΔΑ».

Στην ερώτηση πόσο ικανοποιητικά αντιμετώπισε η πολιτεία την πρόσφατη κακοκαίρια, το 72% του δείγματος απάντησε από λίγο έως καθόλου. Αναλυτικά, το 59% ανέφερε «ελάχιστα έως καθόλου», το 13% «λίγο», το 16% μέτρια, ενώ το 5% είπε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ». Αντίθετα, μόλις το 7% έμεινε ικανοποιημένο από τη διαχείριση της «Ελπίδας» (2% «πολύ» και 5% «αρκετά»). 

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει και την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διαχείριση της κακοκαιρίας “Ελπίς”. Συγκεκριμένα, το 72% των ερωτηθέντων που ζουν στην περιφέρεια Αττικής δήλωσε «λίγο, ελάχιστα έως καθόλου» ικανοποιημένο, το 18% «μέτρια», το 6% «αρκετά έως πολύ» και το 4% «δε γνωρίζω-δεν απαντώ». 

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ποσοστό μη ικανοποίησης ανήλθε στο 71%, ενώ το 15% εμφανίστηκε μέτρια ευχαριστημένο, το 8% αρκετά έως πολύ και το 6% απέφυγε να απαντήσει. 

Παράλληλα, την ανησυχία τους για τις ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και τρόφιμα εξέφρασαν τα νοικοκυριά. 

«Πονοκέφαλο» για το 46% του δείγματος αποτελούν τα έξοδα για ηλεκτρικό ρεύμα, ακολουθεί με 26% η θέρμανση και με 9% τα τρόφιμα, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 11% απάντησε κάτι άλλο και ένα 8% απέφυγε να πει. 

Μάλιστα, ο προβληματισμός για τα αυξανόμενα έξοδα είναι διάχυτος σε όλα τα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας. 

Στο σύνολο του δείγματος με «άνετη ή πολύ άνετη» οικονομική κατάσταση, το 46% δηλώνει προβληματισμένο για το ηλεκτρικό ρεύμα, το 35% για τη θέρμανση, το 10% για κάτι άλλο και το 3% για τα τρόφιμα. 

Σε αυτούς που έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση, το 49% είναι ανήσυχο για τις τιμές του ρεύματος, το 29% για τη θέρμανση, το 10% για τα τρόφιμα και το 8% για κάποιο άλλο έξοδο.

Οι ερωτηθέντες σε δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, το 48% απάντησε ότι προβληματίζεται για το ηλεκτρικό ρεύμα, το 19% για τη θέρμανση, το 16% για κάτι άλλο και 13% για τα τρόφιμα. 

Σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, περίπου 6 στους 10 συμμετέχοντες (59%) στη δημοσκόπηση συμφωνούν με τις πρόσφατες παραγγελίες και αγορές εξοπλισμού (πχ. Rafale) για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας έναντι 35% που διαφωνεί και ένα ποσοστό 6% που δηλώνει «ΔΓ/ΔΑ». 

Αναλυτικά, το 41% δηλώνει «σίγουρα συμφωνώ», το 18% «μάλλον συμφωνώ», το 21% «σίγουρα διαφωνώ» και το 14% «μάλλον διαφωνώ». 

Πηγή: madata.gr