Ειρηνική διαμαρτυρία για το περιβάλλον θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 13 Ιουνίου στις 18:00, στην πλατεία Αριστοτέλους, Fridays For Future Thessaloniki.

Παρακάτω αναφέρονται λεπτομέρειες της δράσεις:

«1. Τι θα κάνουμε και τι μηνύματα θα περάσουμε;

Στην δράση, «μαζί» με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, θα διαλέξουμε (κυριολεκτικά) πλευρά σχετικά με τον νέο περιβαλλοντικό νόμο. Στόχος της δράσης είναι να αποτυπωθεί έμπρακτα η αντίθετη στάση των πολιτών στον νέο νόμο, καθώς οι αντιδράσεις των πολιτών σε όλη την Ελλάδα κλιμακώνονται.

2. Τι περιλαμβάνει ο νόμος;

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε το φυσικό περιβάλλον και ζητούμε τη συμμετοχή και τη στήριξη των συμπολιτών/συμπολιτισσών μας στο αίτημά μας να καταργηθεί ο νόμος, ο οποίος, μεταξύ άλλων:
– Καθορίζει 4 κλιμακούμενες ζώνες προστασίας στις οποίες επιτρέπονται επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με εξορύξεις υδρογονανθράκων και μεταλλευτικές δραστηριότητες, αλλά και με τη δυνατότητα τουριστικής εκμετάλλευσης και δημιουργίας υποδομών (π.χ. ανεγερση κτιρίων)

– Αφαιρεί το δικαίωμα γνωμης από τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση, σχετικά με τις έρευνες υδρογοναναθράκων σε κομμάτια δημόσιας γης. Η διαδικασία αδειοδότησης μεταβιβάζεται στις περιφερειακές ενότητες.

– Καταργεί την αυτοτέλεια και την αποτελεσματικότητα των ανεξάρτητων περιβαλλοντικών φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, αντικαθιστώντας τους από έναν κεντρικό κρατικό φορέα.

– Κατατέθηκε (ως νομοσχέδιο) σε μια Βουλή που υπολειτουργούσε. Η ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση ήταν ελλιπής, καθώς δημοσιεύτηκαν αρχικά 66 άρθρα, ενώ για ψήφιση στις 5 Μάη τέθηκαν 130».

Σημειώνεται πως η δράση υποστηρίζεται από το Fridays For Future Thessaloniki και διοργανώνεται από μια ομάδα πολιτών που συμπλήρωσαν 14 αγρυπνίες-ολονύκτιες διαμαρτυρίες έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης απαιτώντας την κατάργηση του νομοσχεδίου για το περοβάλλον.

Αυτή η ομάδα αποφάσισε στις 31 Μαΐου να σταματήσει τις ολονύκτιες διαμαρτυρίες και να συνεχίσει τις δράσεις της καθώς και να υποστηρίζει άλλες δράσεις ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο.

Πηγή: thestival.gr