Την άποψη περί αναβολής ορισμένων θρησκευτικών εκδηλώσεων εξαιτίας του κορωνοϊού, ενόψει Δεκαπενταύγουστου, όπως είναι οι λιτανείες, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης χαρακτήρισε πρόβλημα τη Θεία Κοινωνία επειδή όπως είπε, ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο.

«Η Θεία Κοινωνία, που ξέρουμε ότι μεταδίδεται ο ιός με το σάλιο, είναι ένα πρόβλημα… Είναι κάτι το οποίο δεν το συζητάμε, διότι υπάρχει μια ένταση σε αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έπρεπε να λυθεί. Και ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή, που ξέρουμε ότι η θρησκευτική δραστηριότητα θα είναι πολύ πιο έντονη», επισήμανε.

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως η πολιτεία θα έπρεπε να ζητήσει από δομές, όπως είναι η Εκκλησία, να τηρούνται αποστάσεις και να εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, όπως ζητάει και από τις επιχειρήσεις. «Θα έπρεπε το ίδιο να ζητήσουμε από οποιεσδήποτε άλλες δομές, όπως οι εκκλησίες, να οργανώσουν τις δραστηριότητές τους με τέτοιον τρόπο ώστε να πάρουν και την ευθύνη να μην υπάρχει συνωστισμός ή δραστηριότητες που θα οδηγήσουν σε μετάδοση του ιού», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας, ο καθηγητής Γενετικής υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να τη φορούν σταθερά για καιρό, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών και όχι από φόβο στα πρόστιμα που επιβάλλονται, καθώς τα αυστηρά μέτρα δεν συνιστούν μια βιώσιμη λύση.

«Ας πούμε ότι φοράμε μάσκα και πέφτουμε από τα 77 (κρούσματα) στα 15. Τι θα γίνει; Θα χαλαρώσουμε πάλι; Είναι λάθος. Θα πρέπει να κρατήσουμε τις μάσκες και τις συμπεριφορές, γιατί θα ανέβουν ξανά», δήλωσε.

Στη συνέχεια, ο Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον ΠΟΥ, σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Οργανισμού ότι μπορεί να μην υπάρξει θεραπεία για τον κορωνοϊό. Ο καθηγητής τόνισε ότι είναι ακατανόητες αλλά και επικίνδυνες, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει φάρμακο για τις σοβαρές περιπτώσεις κορωνοϊού, αλλά και εμβόλιο για να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που προσβάλλονται. «Δεν υπάρχει πανάκεια σε τίποτα. Αλλά η λογική του να βγαίνει ο ΠΟΥ και να κάνει τέτοιες δηλώσεις… Εγώ προσωπικά είμαι απογοητευμένος. Μερικές φορές μιλάνε “στο κενό”, σε κάποιους πολύ εξειδικευμένους επιστήμονες. Ενώ το κοινό παρακολουθεί, είναι επικίνδυνες αυτές οι δηλώσεις», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης, προσθέτοντας ότι οι επιστημονικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ σοβαρές, καθώς υπάρχουν πολλά εμβόλια στη φάση Γ’, πολύ κοντά σε πιθανή έγκριση, αλλά και φάρμακα σε διάφορα στάδια δοκιμών. «Υπάρχουν όπλα τα οποία έρχονται. Τώρα, το πότε, είναι μια λεπτομέρεια, τελικά», είπε.

Φωτό: Intime

Πηγή: thestival.gr