Γέφυρα μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας χαρακτήρισε το Γκελεντζίκ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο ελληνικό πολιτιστικό κέντρο της ρωσικής πόλης που βρίσκεται στα παράλια του Βορείου Ευξείνου Πόντου και έχει μακραίωνη ελληνική παρουσία.

«Έρχομαι λοιπόν εγώ, 30 χρόνια μετά από μια άλλη σημαντική επίσκεψη εδώ, του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Έρχομαι για λογαριασμό του γιου του, του σημερινού πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να σας πω με τα δικά του λόγια, ότι η Ελλάδα είναι δίπλα σας, είναι κοντά σας και σας ευγνωμονεί γιατί κρατήσατε ζωντανή τη θύμηση της εδώ», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πρόκειται για μια γέφυρα που ενώνει Ελλάδα και Ρωσία με τρία επίπεδα» είπε και εξήγησε: «Το πρώτο επίπεδο είναι 2.500 χρόνια πριν όταν οι πρώτοι άποικοι από τα Μέγαρα και από την Αθήνα ήρθαν εδώ σε αυτή την περιοχή. Το δεύτερο επίπεδο είναι όταν ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος έδωσαν το αλφάβητο και δημιουργήθηκε η βάση του Χριστιανισμού εδώ στη Ρωσία. Και το τρίτο επίπεδο είναι ο ελληνισμός του Πόντου, που ένα κομμάτι του έφυγε μετά τη γενοκτονία και ήρθε και εγκαταστάθηκε εδώ στη φιλόξενη ρωσική γη».

 Ο κ. Δένδιας δήλωσε «έκπληκτος από τον δυναμισμό του ελληνικού στοιχείου» και σημείωσε ότι, σε συνάντηση με τον δήμαρχο, αποφάσισαν να επιχειρήσουν μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου -που είναι τα 200 χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους για το οποίο η Ρωσία έχει μια σημαντική συμβολή- να ξαναεπισκεφτεί τον Πόντο και όπως ανέφερε «δεν θέλουμε να περάσουν άλλα 30 χρόνια».

«Είναι συγκινητικό να ακούς στο Γκελεντζίκ ”καλημέρα” στα ελληνικά από παιδικές φωνές» έγραψε ο Νίκος Δένδιας και δημοσίευσε σχετικό βίντεο.

Συναντήθηκα με μέλη της ελληνικής ομογένειας, τα οποία με καλωσόρισαν θερμά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Γκελεντζίκ. Κατά την επίσκεψή μου συνομίλησα και με καθηγητές ρωσικών σχολείων που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα. pic.twitter.com/QoXpoHMEl4

— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 25, 2021

Είναι συγκινητικό να ακούς στο Γκελεντζίκ «καλημέρα» στα ελληνικά από παιδικές φωνές. pic.twitter.com/Uf1TmKfRzr

— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 25, 2021

newsbeast

Πηγή: madata.gr