Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν υποσκάπτουμε την ασφάλεια της περιοχής, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις κοινές δηλώσεις, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι,  έθεσαν ζήτημα νομιμότητας της συμφωνίας και εξέφρασαν τη βούλησή τους για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. 

Ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη «να απαντήσει σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας».

Mήνυμα υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της επίκεψής του την Αίγυπτο, όπου υναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. “Σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, δεν υποσκάπτουμε την ασφάλεια της περιοχής”, είπε ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

“Η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις δεν μπορούν να πράξουν κανενός είδους διεθνή συμφωνία” είπε ακόμα ο Έλληνας ΥΠΕΞ και συνέχισε: “Η εντολή της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Λιβύης”.

Ο Νίκος Δένδιας είπε ακόμα ότι η Τουρκία εκβιάζοντας την Λιβύη προσπαθεί να δικαιολογήσει ένα τερατούργημα. “Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στην Λιβύη. Χαίρομαι που αναγγέλλω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι και η ΕΕ έχουν καταγγείλει το μνημόνιο που δεν έχει καμία νόμιμη βάση”.

“Συζητήσαμε τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των χωρών Αιγύπτου και Ελλάδας και Κύπρου” είπε αρχικά ο κ. Σούκρι και ανέφερε ότι συζήτησαν τα περιφερειακά προβλήματα και πώς να αντιμετωπίσουν τα κοινά προβλήματα. Ακόμα μίλησαν για την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.

 Στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά την λιβυκή κυβέρνηση κινήθηκε και ο κ. Σούκρι ο οποίος κατήγγειλε την νομιμότητα κυβέρνηση της Λιβύης, ζήτησε να γίνουν τάχιστα εκλογές αλλά και να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από το λιβυκό έδαφος, που το μεγαλύτερό τους μέρος είναι τουρκικά.

Πηγή: madata.gr