Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλαβε, καν, τη δεύτερη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ανταποκρίνομαι στο θεσμική μου υποχρέωση, αλλά δεν θα παραλάβω την εντολή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ν’ απαντά: «Ελπίζω οι επόμενες εκλογές να δώσουν κυβέρνηση».

Υπενθυμίζουμε πως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε την πρώτη διερευνητική εντολή, την οποία επέστρεψε λίγες ώρες αργότερα.

Ενδιάμεσα είχε τηλεφωνήσει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στους οποίους εξέφρασε την πρόθεσή του να διεξαχθούν οι εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις δεύτερες εκλογές
Το επόμενο ραντεβού της κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα είναι με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη για να του παραδώσει την τρίτη διερευνητική εντολή, την οποία αναμένεται να επιστρέψει με τη σειρά του, καθώς οι εκλογικοί συσχετισμοί είναι τέτοιοι που δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων για μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Με την αδυναμία αυτής ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με την κα Σακελλαροπούλου να αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Το χρονοδιάγραμμα
Την Κυριακή 28 Μαΐου αναμένεται η ορκωμοσία της νέας Βουλής, η οποία προέκυψε από την κάλπη της απλής αναλογικής

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου

Την Τρίτη 30 Μαΐου η διάλυσή της, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διενέργεια νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί
Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021 εισήχθη στο σώμα το 1983)
Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022 εισήχθη στο σώμα το 1983)
Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εισήχθη στο σώμα το 1987)
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Κυβέρνησης και τους Yφυπουργούς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbeast υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα αναλάβει ο κος Ιωάννης Σαρμάς.

Πηγή: madata.gr