Με αλλαγές θα πάμε στις δεύτερες εκλογές 2023 που -εκτός σοβαρού απροόπτου- θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου. Τη μέρα των εκλογών μέσα στο παραβάν οι ψηφοφόροι θα διαπιστώσουν ότι δεν θα υπάρχει στυλό για να βάλουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων, καθώς η επόμενη εκλογική διαδικασία θα προχωρήσει μόνο με την επιλογή κόμματος.

Για τους υποψήφιους βουλευτές συγκεκριμένα, η σημαντική αλλαγή είναι, πως τα νέα ψηφοδέλτια θα είναι υπό την μορφή λίστας. Η σειρά των ονομάτων θα επιλεγεί από τις εκάστοτε ηγεσίες των κομμάτων με κριτήριο τα αποτελέσματα και τους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι στις πρώτες κάλπες.

Πού ψηφίζω 2023 μέσω gov.gr
Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν για δεύτερη φορά στα εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Εάν δεν θυμάστε ή δεν γνωρίζετε το εκλογικό κέντρο μπορείτε να το δείτε μέσω του gov.gr με ελάχιστα στοιχεία, εύκολα και γρήγορα.

Αρχικά μπείτε στην υπηρεσία του gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ. Οι πολίτες (Έλληνες και Ευρωπαίοι) που έχετε δικαίωμα να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)
είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας
Πλέον, με δύο γραμμές λειτουργεί πλέον το τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις».

Έχει μπει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800) το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζω – Τα έγγραφα
Την ημέρα εκλογών, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του Υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.

Τι γίνεται όμως εάν λίγες ημέρες πριν ένας ψηφοφόρος χάσει την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τον οδηγό, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου εκτός από την ταυτότητα, γίνονται και με άλλα 4 έγγραφα.

Συγκεκριμένα:

αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
το διαβατήριο
το δίπλωμα οδήγησης
ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων
Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

 
Παράλληλα, δεκτή γίνεται και η ψηφιακή ταυτότητα στο gov.gr.

Δεύτερες εκλογές 2023: Τι είναι η ενισχυμένη αναλογική
Οι επόμενες εκλογές αναμένεται να γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Στην περίπτωση αυτή ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο στην Βουλή, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 50 έδρες. Αν το πρώτο κόμμα επιτύχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε επιπλέον μισή μονάδα στο αποτέλεσμα. Το «ταβάνι» του κλιμακωτού μπόνους είναι το 40%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο μάξιμουμ των 50 εδρών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.

Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος, καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.

Με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει μέχρι και 50 έδρες ως μπόνους. Οι έδρες μοιράζονται με βάση το τελικό ποσοστό που θα λάβει και μπορούν να φτάσουν τις 50, που είναι το «ταβάνι» μόνο αν λάβει ποσοστό από 40% και πάνω. Το πού θα κινηθεί το ποσοστό της αυτοδυναμίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κι από το πόσα κόμματα θα έχει η Βουλή. Αν κάποιο από τα τρία κόμματα που ήταν στο όριο του 3% (ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη) καταφέρει στις επόμενες εκλογές να μπει στη Βουλή, τότε το ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα για να βγάλει αυτοδυναμία θα ανέβει πιο ψηλά.

Με βάση πάντως τα αποτελέσματα της κάλπης της 21ης Μαΐου, το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται περίπου 37,5% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 40,79%. Αν λοιπόν μείνουν εκτός Βουλής κόμματα των οποίων το ποσοστό αθροίζεται κοντά στο 10%, τότε η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος βρίσκεται περίπου στο 37,5%.

Πώς ψηφίζουμε στις 25 Ιουνίου -Τέλος οι σταυροί

Λίστα αντί για σταυρούς θα ισχύσει στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Μέσα στα παραβάν στα εκλογικά κέντρα δεν θα υπάρχει στυλό. Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους, καθώς η σειρά προτίμησης έχει καθοριστεί από τα ίδια τα κόμματα. Οπότε, στην κάλπη ρίχνουμε μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούμε χωρίς να βάλουμε σταυρούς.

Ξανά στον Άρειο Πάγο τα κόμματα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Τα κόμματα που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να καταθέσουν εκ νέου φάκελο προς έγκριση στον Άρειο Πάγο.
Πού ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

Ό,τι ίσχυε στις εκλογές της 21ης Μαΐου ισχύει και σ’ αυτές της 25ης Ιουνίου. Το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν οι πολίτες για τις εκλογές 2023 το μαθαίνουν από το gov.gr και τη σελίδα «Μάθε πού ψηφίζεις».

Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα με ταυτότητα ή ένα από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

    σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής,
    διαβατήριο,
    δίπλωμα οδήγησης,
    βιβλιάριο όλων των Ταμείων.

Οι Έλληνες του εξωτερικού

Και οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και άλλοι περίπου 7.000 που έκαναν αίτηση θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις νέες εθνικές εκλογές.

Όσοι επιθυμούν να κάνουν κάποια ένσταση, να αλλάξουν εκλογικό κέντρο ή να απεγγραφούν από τον κατάλογο του εξωτερικού μπορούν να το κάνουν έως τις 26 Μαΐου. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν κι όσοι άλλαξαν προσωρινά τα εκλογικά τους δικαιώματα μεταφέροντάς τα στο εξωτερικό, όπως οι οπαδοί του Ολυμπιακού που ψήφισαν στο Κάουνας. Η προθεσμία για αλλαγή λήγει την προσεχή Παρασκευή, 26 Μαΐου. Οι αιτήσεις γίνονται στην πλατφόρμα apodimoi.gov.gr.

Δεύτερες εκλογές 2023: Ποια κόμματα είναι υποψήφια
Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εκ νέου όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται πριν τη διενέργειά της. Αυτό σημαίνει πως όλα τα κόμματα και οι σχηματισμοί – συνασπισμοί κομμάτων, καθώς και τα ονόματα των υποψηφίων θα πρέπει να κατατεθούν ξανά προς έγκριση στον Άρειο Πάγο.

Αυτό σημαίνει πως δικαίωμα για εκλογή έχουν όλα τα κόμματα που θα λάβουν μέρος ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που έφεραν στην πρώτη αναμέτρηση.

Στις πρώτες εκλογές είχαν καταθέσει αίτηση συμμετοχής συνολικά 50 κόμματα, εκ των οποίων το «πράσινο φως» από τους 10 αρεοπαγίτες του Α1 πολιτικού τμήματος έλαβαν μόνο 36 και 14 «κόπηκαν».

Ειδικότερα, εκτός εκλογών έμειναν για διάφορους λόγους οι συνδυασμοί: ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου, Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπουλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.

Τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές ήταν:

1) ΣΥΡΙΖΑ

2) ΚΚΕ (μ-λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

7) ΚΙΝΗΜΑ 21

8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9) ΝΙΚΗ

10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

13) ΟΑΚΚΕ

14) Μ-Λ ΚΚΕ

15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

17) ΤΟΛΜΑ

18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

21) ΚΟΤΕΣ

22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

23) SOCIAL

24) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

26) ΕΑΝ

27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

7) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

8) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

1) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Πηγή: madata.gr