Συνάντηση με τον Τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Ασλανίδη Δημήτριο ο Σύλλογος Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν παρουσίαση της λειτουργίας των δομών, την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους των Δομών αλλά και τον σχεδιάσμο για την διατήρηση των υφιστάμενων δομών.

Συζητήθηκε εκτενώς η δράση και η συνεισφορά του προσωπικού των Κοινωνικών Δομών και πιο συγκεκριμένα των Κέντρων Κοινότητας, των Δομών Αστεγίας (Υπνωτήρια Αστέγων και Ανοιχτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων) καιτων Δομών Παροχής Βασικών Αναγκών (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Συσσίτια και Κοινωνικά Φαρμακεία) και η στήριξη που πάρεχουν σε συναθρώπους μας που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Το προσωπικό των Κοινωνικών Δομών παρέχει πέρα από την κάλυψη των βασικών καθημερινών αναγκών (τροφή, φαρμακεύτικη περίθαλψη, ένδυση, στέγη κα), εξατομικευμένες υπηρεσίες όπως η παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, ψυχοκοινωνικής στήριξης, ατομικής ενδυνάμωσης, επαγγελματικής συμβουλευτικής. Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 38 Κέντρα Κοινότητας, 1 Υπνωτήριο Αστέγων και 1 Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και 42 Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών.

Από πλευράς του Συλλόγου, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας των δομών με το υφιστάμενο προσωπικό, καθώς η λειτουργία των δομών έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες και προσφέρει πολυεπίπεδη υποστήριξη στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ο κ. Ασλανίδης τονίσε οτι είναι ανάγκαία η διατήρηση όλων των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας που λειτουργούν σε πανελλάδικο επίπεδο αλλά θεωρεί αναγκαία και την δημιουργία νέων Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών σε δήμους που δεν λειτούργουν (ενδεικτικά αναφέρθηκαν Δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κιλκίς, Έδεσσα, Κατερίνη κτλ.) Η κεντρική Κυβέρνηση και οι Περιφέρειες μέσω των ΠΕΠ της νέας περιόδου, οφείλουν να διασφαλίσουν τη σταθερή ροή χρηματοδότησης των κοινωνικών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας και την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2021-2027, ο κ. Ασλανίδης δεσμευτήκε οτι θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά του Συλλόγου και θα προωθήσει τις προτάσεις του Συλλόγου προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και Προέδρου της Ένωσης Περιφερείων Ελλάδος κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, με σκοπό να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για την επέκταση της λειτουργίας τους και να συνέχιστει απρόσκοπτα η υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Πηγή: thestival.gr