Η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας δεν είναι μόνο τα απτά μνημεία, αρχαία και βυζαντινά. Είναι, εξίσου, τα άυλα πολιτιστικά αγαθά∙ τα παραδοσιακά έθιμα, οι χοροί, τα λαϊκά δρώμενα, η μουσική, τα τραγούδια, όσα στοιχεία συνθέτουν τον παραδοσιακό πολιτισμό ενός λαού.

Η Φλώρινα, σταυροδρόμι πολιτισμών από αρχαιοτάτων χρόνων, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτέλεσε διαχρονικά τόπο όπου αναπτύχθηκαν και συγκεράστηκαν πολιτιστικά στοιχεία, έθιμα και παραδόσεις. Στοιχεία που δημιουργούν έναν μοναδικό πολιτιστικό πλούτο, ο οποίος συμβάλει όχι μόνο στην ευαισθητοποίηση των νεώτερων γενιών αλλά αποτελεί ιδανικό πλεονέκτημα για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Φλώρινας συμμετέχει ως επικεφαλής στην υλοποίηση του έργου «CultureLands», του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ 2014-2020. Συμμετέχουν επίσης, ο Δήμος Καστοριάς καθώς και το ΕΛΚΕ ΠΑΔΥΜ, ενώ από την πλευρά της Αλβανίας, ο Δήμος Berat και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PeopleandIdeas.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις παραμεθόριες περιφέρειες των δύο συνεργαζόμενων όμορων χωρών, Ελλάδας και Αλβανίας, μέσω της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της συγκεκριμένης διασυνοριακής περιοχής. Αποσκοπεί, στην ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ενίσχυση των πολιτιστικών δικτύων με την προστασία και ανάδειξη των παραδοσιακών εκδηλώσεων του λαϊκού πολιτισμού.

Η εφαρμογή του έργου συμβάλλει στην αναβίωση μακραίωνων λαϊκών παραδόσεων της περιοχής, οι οποίες ατόνησαν τα τελευταία χρόνια.

Η υλοποίηση του προγράμματος διαμορφώνει περιβάλλον ελκυστικότητας της διασυνοριακής περιοχής και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση της επισκεψιμότητας, εγχώριας και διεθνούς προβολής της περιοχής ως τουριστικού προορισμού. Δημιουργεί, έτσι, νέες οικονομικές ευκαιρίες για τον τόπο και νέες θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στις περιφέρειες να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσεων σε κοινές προκλήσεις.

Πηγή: thestival.gr