Ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία με την παρουσία ΔΕΔΔΗΕ, Στρατού, Πυροσβεστικής δήλωσε πως μέχρι το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να αποκατασταθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που δημιουργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Θα χρειαστεί κι άλλο διάστημα για πλήρη αποκατάσταση  όπου υπάρχουν προβλήματα σε καλώδια που έχουν κοπεί σε στενά και προβλήματα σε στύλου

«Θα δοθεί μάχη και μέχρι αργά τη νύχτα θα έχει επανέλθει το ρεύμα σε βόρεια και ανατολική Αττική», ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτό θα γίνει σταδιακά γιατί στα στενά και στα μικροπροβλήματα γενικότερα θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος για να αποκατασταθούν πλήρως.Δηλαδή, αποκλείεται να επανέλθει το ρεύμα και στα 250.000 νοικοκυριά μέχρι το βράδυ…
 
θα παραμείνουν και σήμερα πολλά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, μιας και το βάρος πέφτει στην αποκατάσταση βλαβών των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης και θα ακολουθήσουν οι πυλώνες και τα καλώδια στις συνοικίες και στα δρομάκια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος τόνισε ότι προτεραιότητα θα δοθεί κυρίως σε περιοχές που έχουν για πάνω από 48 ώρες «σκοτάδι» δηλαδή σε Διόνυσο, Ανοιξη, Αγιο Στέφανο κι όμορες περιοχές. Πρόσθεσε πως «μόνο στην Εύβοια έχει γίνει αντικατάσταση 500 στύλων» και το πρόβλημα για πρώτη φορά ήταν σε «όλη την επικράτεια, Αττική, Εύβοια, Κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρια, Κρήτη κτλ».

Τόνισε μάλιστα πως στην Αττική δουλεύουν 400 άτομα σε 24ωρη βάση κι ενισχύθηκαν από χθες τη νύχτα με προσωπικό 50-60 ατόμων από όμορες περιφέρειες. Συνολικά υπάρχουν 82-84 βλάβες σε κορμούς μέσης τάσης κι έχουν επισκευαστεί οι 42-43 οπότε απομένουν άλλες τόσες.

Ο κ. Μάνος πρόσθεσε ότι έχουν πέσει 800 δέντρα, δηλαδή κάθε 2 λεπτά πέφτει κι ένα πάνω σε καλώδια οπότε το πρόβλημα είναι τεράστιο. Κατέληξε λέγοντας πως μέχρι αργά το βράδυ σήμερα θα έχει αποκατασταθεί η ζημιά σε κεντρικά σημεία και θα γίνει και προσπάθεια στη συνέχεια σε στενάκια και βοηθητικές αρτηρίες ηλεκτροδότησης.

Σε ό,τι αφορά την Εύβοια τόνισε ότι τα συνεργεία κατάφεραν το βράδυ της Τρίτης να δώσουν στο περισσότερο κομμάτι ρεύμα, και έχουν μείνει 14 χωριά στη βόρεια Εύβοια. Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Μανιάτης εκτιμά ότι θα έχουν πάρει ρεύμα και αυτά. «Οι κρατικές δομές έχουν απαξιωθεί και δεν υπάρχει και η συνεργασία όλων αυτών των δομών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα δέντρα που πέφτουν πάνω στα καλώδια. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει προσλήψεις, δεν έχει προσωπικό. Αν υπάρχει κόσμος μπορούν να γίνουν μελέτες, να υπάρχουν τεχνίτες, και να μην φτάνουμε στο σημείο που έχουμε φτάσει τώρα», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Όταν συμβαίνει κάτι, τότε το κουβεντιάζουμε. Όταν ξεπερνάμε το πρόβλημα όλα αυτά τα ξεχνάμε. Γνωρίζαμε ότι η κακοκαιρία έρχεται. Δεν είχε γίνει ένας συντονισμός για να δούμε πώς θα ανταπεξέλθουμε στην κακοκαιρία», τόνισε ο κ. Μανιάτης.

«Από τη Δευτέρα στις 4 η ώρα που έπεσε το πρώτο κλαδί πάνω σε καλώδιο, είχαν αρχίσει τα πρώτα σπίτια να μην έχουν ρεύμα. Άρχισε μεγάλη χιονόπτωση, και έπεφταν διαρκώς κλαδιά πάνω στα καλώδια. Αυτή την ώρα, όλη η κοινότητα Αφιδνών είναι χωρίς ρεύμα, και η μισή χωρίς νερό. Μιλάμε για 2000 σπίτια», είπε από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών, όπου σημειώνονται προβλήματα με την ηλεκτροδότηση εδώ και 48 ώρες. «Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια. Το ρεύμα δεν κόβεται όταν κάνεις προετοιμασία την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τα δέντρα που είναι δίπλα στα καλώδια πρέπει να τα κόψει ο ΔΕΔΔΗΕ. Αναθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ στους εργολάβους και δημιουργείται γραφειοκρατικό θέμα και τα δέντρα δεν κόβονται ποτέ. Από το 2019 έχουμε ενημερώσει για τα δέντρα, και για περίπτωση φωτιάς, ότι πρέπει να φύγουν όσα είναι κάτω από τους πυλώνες. Όποιος είναι αρμόδιος ας έρθει, να του υποδείξουμε τι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: madata.gr