Αναστάτωση επικράτησε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού. Άγρια κόντρα ξέσπασε για την ομιλία του Παναγιώτη Κουρουμπλή που κατηγόρησε την κυβέρνηση, με αφορμή την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα, ότι δολοφονήθηκαν άνθρωποι, με τους βουλευτές της ΝΔ να αντιδρούν έντονα στις σκληρές εκφράσεις του.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής ο κ. Κουρουμπλής τόνισε: “Ο Δημόκριτος έλεγε ότι η λήθη των ιδίων κακών, θράσος γεννά. Και παρακολουθώ τους αξιότιμους ρήτορες της Νέας Δημοκρατίας να έρχονται στο βήμα και να προσπαθούν να αντιπαρέλθουν μία σκληρή και οδυνηρή πραγματικότητα, που ήρθε ξαφνικά στη δημόσια ζωή, επισημοποιώντας αυτό που έλεγε η αντιπολίτευση, δηλαδή την ανησυχία που εκφράζαμε για το τι γίνεται για τους διασωληνωμένους ανθρώπους εκτός ΜΕΘ. Και αν αυτή η έκθεση δεν είχε το όνομα “Σωτήρης” ο φίλος του πρωθυπουργού, τότε με πολύ εύκολο τρόπο θα προσπαθούσατε να την αποδομήσετε.

Αλλά η έκθεση φέρει το όνομα Τσιόδρας μαζί με το όνομα του κ. Λύτρα. Και πραγματικά με εκπλήσσει το γεγονός με πόση θρασύτητα εκφράζετε δημόσιο λόγο ξεπερνώντας ότι χιλιάδες άνθρωποι ουσιαστικά δολοφονήθηκαν εκτός ΜΕΘ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και διερωτώμαι, το βράδυ που ξαπλώνετε, γιατί σας θεωρώ ευσυνείδητους ανθρώπους, και ο άνθρωπος όταν ξαπλώνει στο κρεβάτι του το βράδυ, έρχονται στο νου του αυτά που έγιναν τη μέρα. Δεν σας πίπτουν οι Ερινύες ότι από αυτά τα λάθη που σας επισημαίναμε και μας κουνούσατε το βήμα… Από αυτό το βήμα ο Πρωθυπουργός της χώρας απευθυνόμενος στο ελληνικό Κοινοβούλιο και δι’ αυτού στο ελληνικό λαό μας έλεγε και μας κουνούσε το δάχτυλο “έχετε εσείς πληροφορίες, εγώ δεν έχω πληροφορίες αν πραγματικά εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι υφίστανται κάτι διαφορετικό από αυτούς εκτός ΜΕΘ. Τι μας έλεγε ο Πρωθυπουργός; Ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη,. Και ω του θαύματος, δημοσιεύεται ξαφνικά ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός από τον Μάιο είχαν επίσημα πληροφορηθεί, γιατί δηλώθηκε από έναν και δεν διεψεύσθη ούτε από τον κ. Τσιόδρα, από τον κ. Λύτρα ότι η ενημέρωση έγινε σε ανώτατο επίπεδο.

Εκτός κι αν μας πείτε ότι ενημερώθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι  ο Πρωθυπουργός. Και σήμερα επιλέξατε το λιγότερο κακό. Να αναγνωρίσει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ότι δεν είχε ενημέρωση  ο Πρωθυπουργός, είναι ντροπή, είναι αίσχος, είναι αθλιότητα, είναι πρόκληση, είναι θράσος να απευθύνεστε στον ελληνικό λαό και να λέτε ότι δεν ήξερε ο πρωθυπουργός για το έγκλημα που κατ’ εξακολούθηση και διαρκώς συντελείτο στους ανθρώπους που δεν είχαν την τύχη να είναι μέσα στις ΜΕΘ. Και σας ερωτώ, τον φίλο μου που χάθηκε ποιος θα τον φέρει πίσω; Ποιος θα απολογηθεί για τον φίλο μου, τη μητέρα του συμπατριώτη μας, τον αδελφό, ποιος θα απολογηθεί;” είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Ενώ ανέβασε κι άλλο τους τόνους λέγοντας: “Θα απολογηθείτε, δεν θα το περάσετε έτσι. Μέσα σ αυτό το περιβάλλον δολοφονήθηκαν άνθρωποι, το καταλαβαίνετε, το συνειδητοποιείτε;”

“Είναι ντροπή σας!  Δολοφονήθηκαν άνθρωποι!” ανέφερε και προκάλεσε αντιδράσεις.

Οι αντιδράσεις

Στην αίθουσα επικράτησε πανδαιμόνιο με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να φωνάζουν στο προεδρείο να ανακαλέσει στην τάξη τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και να χτυπούν τα χέρια τους στο έδρανο.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Μαρκόπουλος ακούστηκε να φωνάζει: “Ντροπή σου έμπορε του πόνου. Να ανακαλέσεις και να μας πεις για το ναυάγιο στον Πειραιά. Ντροπή σου”. Ο κ. Κουρουμπλής δεν έκανε πίσω και συνέχισε με την ίδια ένταση να λέει ότι η κυβέρνηση “δολοφόνησε ανθρώπους”. Μάταια ο προεδρεύων Απόστολος Αβδελάς προσπάθησε να πείσει τον κ. Κουρουμπλή να ανακαλέσει ωστόσο ο ίδιος είπε : “Ξέρω καλά ελληνικά και δεν ανακαλώ τίποτα”. 

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος έκανε λόγο για αθλιότητα Κουρουμπλή καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίσει τη θέση του. “Γίναμε μάρτυρες αθλιότητας και ακραίου λαϊκισμού. Ενός ακραίου λαϊκιστή, ενός βουλευτή που είχε το θράσος να χαρακτηρίσει μια ολόκληρη παράταξη ως δολοφόνους. 

Προσποιείται ότι δεν κατάλαβε το ατόπημα το θράσος και την ντροπή που προκάλεσε. Τώρα να διαχωρίσει τη θέση του ο ΣΥΡΙΖΑ από τις αθλιότητες του βουλευτή του” είπε.

Τον κ. Κουρουμπλή άδειασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης  λέγοντας ότι όσο η κυβέρνηση δεν δίνει απαντήσεις δίνεται χώρος για άστοχες και παρεξηγήσιμες εκφράσεις. “Όσοι συναισθανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών και συγκλονιζόμαστε  αυτό που συμβαίνει στη χώρα ασκήσαμε συγκεκριμένη έντονη κριτική. Θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα χωρίς να πάρουμε απαντήσεις. Όσο δεν δίνονται απαντήσεις για πολιτικές ευθύνες ανοίγει ο δρόμος για φράσεις άστοχες και παρεξηγίσιμες. Ο χώρος μας αυτό που είχε πει Υπουργός της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι, δεν υιοθετεί αυτή τη λογική. Εμείς τυμβωρυχία δεν θα κάνουμε. Αν θέλετε να διολισθήσετε σε αυτό τον δρόμο κάντε το. Αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε μια αστοχη  φράση κάντε το” είπε. 

Σε ευθεία καταδίκη των εκφράσεων Κουρουμπλή προέβη η Νάντια Γιαννακοπούλου του Κινήματος Αλλαγής ενώ και η Αλέκα Παπαρήγα του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι δεν καταφεύγει σε ύβρεις όσο οργισμενοι κι αν νιώθουν με την κυβερνητική πολιτική.   

Πρόταση μομφής από τον Πρόεδρο της Βουλής

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, έκανε πρόταση μομφής σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Παναγιώτη Κουρουμπλή, για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.

Μομφή με βάση το άρθρο 80 είναι η ποινή που προτείνει. Συγκεκριμένα ο κ. Τασούλας από το βήμα της Βουλής  ανέφερε, «Στιγματίζω τον βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή με μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά».

Πηγή: madata.gr