«Κάθε χώρα στην Ευρώπη θέλει να πετύχει ανάκαμψη της οικονομίας της, το ίδιο και εμείς, αλλά όχι όμως με κάθε τίμημα», τόνισε σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας πως η κατάσταση θα παρακολουθείται και θα υπάρχει εγρήγορση, καθώς «δεν θέλουμε να χάσουμε τη νίκη που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής κατά του ιού, και επιθυμούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση».

Μιλώντας στο αφιέρωμα «Διακοπές 2020-Ένα καλοκαίρι με τήρηση αποστάσεων» της εβδομαδιαίας εκπομπής “Παγκόσμιο Μαγκαζίνο” του Δευτέρου Προγράμματος της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης (ORF 2), και σε σχέση με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα ξένων τουριστών χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης διαγνωστικού τεστ, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού διαβεβαίωσε πως πρόκειται για απόφαση εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας.

Απόφαση των ειδικών η μη διεξαγωγή των τεστ

«Μας συμβούλευσαν πως τέτοιου είδους τεστ, τα οποία γίνονται πριν ο επισκέπτης επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, δεν έχουν μεγάλη αξία. Οι ίδιοι θα συνεχίσουν να μας συμβουλεύουν, και αν αλλάξουν άποψη, θα επαναξιολογήσουμε και εμείς την απόφασή μας, αλλά, μέχρι τότε, αυτό είναι το πόρισμα των ειδικών μας» διευκρίνισε στις δηλώσεις του ο Χάρης Θεοχάρης.

Στο αφιέρωμα για τις διακοπές το 2020, η εκπομπή κατέγραφε τα μέτρα και τους όρους της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου σε τέσσερις χώρες-δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Αυστριακών, δηλαδή στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία και την Τουρκία, παρατηρώντας πως η κρίση του κορωνοϊού ανέτρεψε για πολλούς τα σχέδια διακοπών τους, καθώς είναι ακόμη ασαφές πότε και πώς θα είναι δυνατά τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα πέτυχε «πολύ χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων από την Αυστρία»

Στο μέρος του αφιερώματος για την Ελλάδα, τονιζόταν πως η χώρα εισήγαγε νωρίτερα από άλλες χώρες περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, πετυχαίνοντας να έχει έναν «πολύ χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, πολύ χαμηλότερο ακόμη και από την Αυστρία».

Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι έως τώρα ευχαριστημένη με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ οι προσπάθειες που γίνονται για τη διάσωση της φετινής τουριστικής περιόδου, δείχνουν το πόσο σημαντική είναι η συμβολή του τουρισμού στην οικονομία της χώρας.

Σαντορίνη, το «μαργαριτάρι του Αιγαίου»

Στο αφιέρωμα, και σε σχέση με τις διακοπές την Ελλάδα, προβλήθηκαν μοναδικού κάλλους τοπία από την Σαντορίνη, «το μαργαριτάρι του Αιγαίου«, όπως υπογραμμιζόταν, όπου ταξίδεψαν συνεργάτες της εκπομπής και συνομίλησαν με επιχειρηματίες του τουρισμού, της εστίασης, αλλά και απλούς καταστηματάρχες.

Παρουσιάστηκαν επίσης εικόνες από οργανωμένες παραλίες και ξενοδοχειακές μονάδες, όπου γίνονται ανακαινίσεις, επεκτάσεις των υποδομών και προσαρμογές στις απαραίτητες υγειονομικές προδιαγραφές, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του τουρισμού στο νησί, που, όπως αναφερόταν σχετικά στην εκπομπή, τα προηγούμενα χρόνια κατέγραφε 70.000 επισκέπτες να κυκλοφορούν καθημερινά στα στενά δρομάκια της Θήρας.

Σύμφωνα με τους συντελεστές της εκπομπής, εφέτος, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, οι κάτοικοι του νησιού μοιάζει να είναι μόνοι τους, χωρίς παρουσία τουριστών, «και ίσως λιγότερος τουρισμός θα συνέβαλε στο να διατηρηθεί η ομορφιά της Σαντορίνης, που όμως με μία απόλυτη αδράνεια δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά, ωστόσο οι κάτοικοί της είναι αισιόδοξοι πως και εφέτος θα υπάρξει και πάλι τουρισμός».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: thestival.gr