Την Πέμπτη προσγειώνεται μια από τις πιο μισητές γυναίκες στην Ελλάδα: η Άνγκελα Μέρκελ, γράφει η Bild σε άρθρο το οποίο τιτλοφορεί Η χρεοκοπία των Ελλήνων κόστισε στην Ευρώπη 600 δισ..

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση στη λίστα των μισητών Γερμανών μετά τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μια τέτοια σύγκριση είναι φυσιολογική στην Αθήνα: Εικόνες της Μέρκελ και του Σόιμπλε κυκλοφορούν εδώ για χρόνια με γένια του Χίτλερ, περιβραχιόνια με σβάστικα, σε τανκς ή ως φρουροί των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η Μέρκελ θέλει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο: Σήμερα και την Παρασκευή σκοπεύει να αποχαιρετήσει τις κρίσεις της -τη δημοσιονομική και την προσφυγική. Και οι δύο προέρχονται από εδώ -από την Ελλάδα».

Στο Μαξίμου στις 11 το πρωί της Παρασκευής η Μέρκελ – Η ατζέντα της συνάντησης
Στις 10:50 το πρωί της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί το ραντεβού της Αγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως γνωστοποιήθηκε πριν από λίγο. 
   
Στις 10:50 το πρωί της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί το ραντεβού της Αγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως γνωστοποιήθηκε πριν από λίγο. 

Μετά τη συνάντηση, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Η Αγκελα Μέρκελ φθάνει σήμερα στις 8: 00 το βράδυ στην Αθήνα, ενώ προ της συνάντησης με τον πρωθυπουργό θα έχει συνάντηση με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.   

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ, κατόπιν της πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, είναι μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα. 

Είναι ένας απολογισμός που θα γίνει σε μια άλλη φάση τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική, σημείωναν οι ίδια πηγές που εστίαζαν επίσης και στο momentum της επίσκεψης θεωρώντας ότι αυτή «σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάνει φυγή προς τα εμπρός. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις.

Από ελληνικής πλευράς θεωρείται δεδομένο ότι στη συνάντηση θα γίνει μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση με Αιγύπτου-Ελλάδας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή: madata.gr