Πολλά νοικοκυριά της περιφέρειας -μέχρι χθες το βράδυ ήταν 25.000- βρέθηκαν χωρίς ηλεκτρικό και νερό και φυσικά χωρίς θέρμανση, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου αναζητούσε τον υπεύθυνο για να του ρίξει τις ευθύνες.

Το περίεργο είναι ότι για αρκετές ώρες δεν γνώριζε κανείς τι ακριβώς συμβαίνει -αφού δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση- και αν δεν υπήρχε «η επανάσταση των Βορείων» ίσως ακόμα να «ήμασταν στο σκοτάδι».

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης επιτέθηκε εναντίον του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έδειξαν ως υπεύθυνο τον περιφερειάρχη και το επιτελικό κράτος το οποίο δεν είχε φροντίσει να ανοίξει τους δρόμους, ώστε τα συνεργεία της ΔΕΗ να μπορέσουν να κάνουν την δουλειά τους.

Για τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, έφταιγε ο κακός μας ο καιρός αφού, όπως είπε, «ήταν η σφοδρότερη κακοκαιρία τρων τελευταίων 20 χρόνων». Μόνο που και σε αυτό όπως φαίνεται έπεσαν έξω, αφού το Εθνικό Αστεροσκοπείο χαρακτήρισε την «Μήδεια» προβλέψιμο φαινόμενοσυγκρίνοντάς την με την «Αριάδνη» την περίοδο 5-11 Ιανουαρίου 2017.

Όσο για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην κυβέρνηση, που υπερηφανευόταν ότι για προληπτικούς λόγους έκοψε την Ελλάδα στα δύο -προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστα γεγονότα-, υπενθυμίζοντας της ότι το 2017, που ο δρόμος είχε κλείσει εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, η ΝΔ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κόβει την χώρα στα δυο.

Όλα αυτά συνέβησαν ενώ η έξοδος των πολιτών ήταν περιορισμένη εξαιτίας του lockdown και ενώ ο πρωθυπουργός καλούσε τον κόσμο να μην κάνει περιττές μετακινήσεις.

Όλη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας οι εναερίτες της ΔΕΗ συνέχισαν το τιτάνιο έργο της κοπής των δέντρων που έριξαν τα καλώδια της ΔΕΗ και βύθισαν στο σκοτάδι για 48 ώρες τα βόρεια προάστια.

Στον Διόνυσο μια οδηγός πατά με το αυτοκίνητο πάνω σε κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ κινδυνεύοντας η ίδια και οι πυροσβέστες που την απομακρύνουν.

Μόνο το πρώτο 24ωρο της επέλασης της «Μήδειας» ΔΕΔΔΗΕ και Πυροσβεστική είχαν καταγράψει τουλάχιστον 1.000 κοπές δέντρων από το βάρος του χιονιού.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, ο βασικός πυλώνας της διανομής και συντήρησης του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, δήλωσε σχεδόν αδυναμία να διαχειριστεί την κατάσταση με τα συνεργεία να αντικαθιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 500 κομμένους στύλους.

Κι ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως στην Αττική, έμειναν για τρεις ημέρες χωρίς ρεύμα, ΔΕΔΔΗΕ, Περιφέρεια Αττικής και Δήμοι ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά για το ποιος φταίει για το χάος και τη διάλυση της κρατικής μηχανής, που εγκλώβισε στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και θέρμανση χιλιάδες ανθρώπους μέσα στο δριμύ ψύχος.

Τις ώρες της πυκνής χιονόπτωσης οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα κυκεώνα αρμοδιοτήτων. Καλούσαν στο ΔΕΔΔΗΕ και εκείνος με τη σειρά παρέπεμπε στην περιφέρεια ή καλούσε την περιφέρεια να ανοίξει τον δρόμο, ταυτόχρονα η πυροσβεστική που είχε δεχτεί κι εκείνη κλήση για το πεσμένο δέντρο περίμενε κι εκείνη με τη σειρά της περιφέρεια να ανοίξει τον δρόμο και παρέπεμπε την ίδια στιγμή στον ΔΕΔΔΗΕ που έπρεπε να προσεγγίσει στο σημείο της βλάβης για διακόψει την ηλεκτροδότηση της περιοχής.

Μόνο αφού οι πυροσβέστες απομάκρυναν τα δέντρα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα συνεργεία για να κλείσει ο κύκλος της βλάβης.

Φταίνε… τα δέντρα

Οι ευθύνες πάνε κι έρχονται και για το ποιος έπρεπε να έχει φροντίσει από το καλοκαίρι για το κλάδεμα ή την κοπή των δέντρων που μπλέκονται στα καλώδια ρεύματος.

Ο Διαχειριστής υποστηρίζει ότι την ευθύνη για την κοπή των δέντρων σε συνθήκες κανονικότητας την έχουν οι Δήμοι. Οι Δήμαρχοι ωστόσο υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο καθώς για να γίνει κλάδεμα ενός δέντρου πρέπει πρώτα να διακοπεί από τον ΔΕΔΔΗΕ η ηλεκτροδότηση ολόκληρης περιοχής. Από το ΔΕΔΔΗΕ μάλιστα εμπλέκουν και το Δασαρχείο που σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτρέπει την κοπή δέντρων.

Απαξίωση & ελλείψεις

Οι εργαζόμενοι αποδίδουν την εικόνα διάλυσης του ΔΕΔΔΗΕ στη διαδικασία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης που είναι σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι ακόμη και σήμερα αρκετές περιοχές της Αττικής παραμένουν χωρίς ρεύμα, με τα συνεργεία να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Πηγή: madata.gr