Σε συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο, ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέλυσε τις θεσμικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με άξονες την επαγγελματική διαιτησία και την πιστή εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, όπως προέκυψε από τις υπογραφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ο υφυπουργός Αθλητισμού γνωστοποίησε ότι στοχεύει στην υιοθέτηση των καλών πρακτικών των προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών.

Επίσης παρουσίασε τον εκσυγχρονισμό αθλητικών εγκαταστάσεων που έμεναν αναξιοποίητες, ενώ εστίασε στην αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξεκινήσαμε από το κλειστό στα Λιόσια και την παραχώρηση στην ΚΑΕ ΑΕΚ και τις οκτώ ομοσπονδίες μαχητικών αθλημάτων, συνεχίζουμε με το διαγωνισμό για το Ολυμπιακό Κέντρο Τένις στο ΟΑΚΑ, είμαστε στο τελικό στάδιο και σε άριστο κλίμα με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός για την αξιοποίηση του κλειστού μπάσκετ στο ΟΑΚΑ, συμφωνήσαμε με τη Lamda Development για τα ανταποδοτικά της παραχώρησης του Αγίου Κοσμά και ήδη, μεταξύ άλλων, ολοκληρώνεται το Κέντρο Υγρού Στίβου (από τα καλύτερα της Ευρώπης πλέον) στο ΟΑΚΑ».

Τέλος, μίλησε για το Ράλι Ακρόπολις, επισημαίνοντας ότι ερχονται κι άλλες αθλητικές διοργανώσεις, βασισμένες στο ίδιο επιτυχημένο μοντέλο, που ενισχύουν την εξωστρέφεια της χώρας. 

Αναλυτικά:

«-Κύριε Αυγενάκη, προ μηνός αναφερθήκατε σε “καταστάσεις ανωμαλίας” στην ΕΠΟ, με αφορμή την καταστροφή από αγνώστους του αυτοκινήτου του προέδρου Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων και μέλους του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ και την αυθημερόν παραίτησή του. Υπογραμμίσατε ότι “στο νοσηρό περιβάλλον θα μπει τέλος” και καλέσατε τη FIFA και την UEFA “να υπερασπιστούν την Ολιστική Μελέτη, να εγγυηθούν και να εφαρμοστούν τα αυτονόητα”, τονίζοντας πως “η Πολιτεία δεν θα μείνει αμέτοχη”. Τι εξελίξεις αναμένονται;

-O εκφοβισμός του συγκεκριμένου δικαστικού λειτουργού, όπως είχα πει, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι στα όσα διαμείβονται στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία το τελευταίο διάστημα.

Αντί να έχουμε ήδη περάσει στη νέα εποχή σύγχρονης λειτουργίας της, με την ενσωμάτωση των προβλέψεων της Ολιστικής Μελέτης στο Καταστατικό της ΕΠΟ και την εφαρμογή του, όπως ομόφωνα ψηφίστηκε στη Γ.Σ. της 27ης Αυγούστου, κυλάνε οι μήνες, αλλάζει το έτος και το εκσυγχρονισμένο Καταστατικό αγνοείται!

Μαθαίνω, μάλιστα, από τις καθημερινές επαφές με τις διεθνείς συνομοσπονδίες ότι η FIFA, στην οποία υποβλήθηκε αργοπορημένα το νέο Καταστατικό, το επέστρεψε στην ΕΠΟ απαιτώντας άμεσα διορθώσεις που αφορούν σε έννοιες της Ολιστικής Μελέτης!

Θυμίζω ότι η Ολιστική Μελέτη προέκυψε από τις υπογραφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και τον αντιπρόεδρο της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ, και είναι απολύτως απαράδεκτο που η διοίκηση της ΕΠΟ κωλυσιεργεί.

Οπως απαράδεκτα είναι και τα αίτια για τις παραιτήσεις ανθρώπων του ποδοσφαίρου από τις θέσεις ηγεσίας (του κ. Ζαγοράκη και του κ. Μπουτσικάρη), αλλά και το ότι να κινδυνεύουν να εκπέσουν, λόγω παραβιάσεων του Καταστατικού τους, οι εναπομείναντες παράγοντες στο προεδρείο.

Γενικότερα, είναι απαράδεκτη η απαξίωση που εντείνεται με γεωμετρική πρόοδο και για όλα αυτά τα απαράδεκτα υπάρχει μόνο ένας δρόμος, μονόδρομος:

Η άμεση και πιστή εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, σε πλήρη συνεργασία με FIFA και UEFA, από άφθαρτα πρόσωπα που μπορούν να την υλοποιήσουν και που πραγματικά πιστεύουν στη δυναμική του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Να σας δώσω και μία είδηση: Τις προάλλες συναντήθηκα με τον αρχιδιαιτητή, τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Ακριβώς πάνω στα όσα προβλέπει η Ολιστική Μελέτη για τη διαιτησία, ο εξαιρετικός επικεφαλής της ΚΕΔ, που επιθυμεί να παραμείνει μια ακόμα διετία για να ολοκληρώσει το στρατηγικό πλάνο του, πρότεινε έναν συγκεκριμένο “οδικό χάρτη”:

Να θεσμοθετήσουμε άμεσα την “επαγγελματική διαιτησία”, να υιοθετήσουμε τις καλές πρακτικές άλλων προηγμένων ποδοσφαιρικών χωρών, να εκπαιδεύσουμε και να εμφυσήσουμε εμπιστοσύνη στον Ελληνα διαιτητή, να τον ανεξαρτητοποιήσουμε από τον σφικτό εναγκαλισμό και τα συμπαρομαρτούντα των ΕΠΣ, να επεκτείνουμε το VAR και στη Super League 2 και μια σειρά άλλων θεσμικών παρεμβάσεων.

Συμφώνησα 100% με τον κ. Κλάτενμπεργκ!

Στηρίζουμε απολύτως το έργο του και τον ίδιο προσωπικά και ήδη συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για να συνεργαστούμε στενότερα και να προκύψουν αποτελέσματα τους αμέσως προσεχείς μήνες.

-Πρόσφατα ήσασταν στα Ιωάννινα για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, λίγο νωρίτερα είχατε παρουσιάσει το “νέο Ολυμπιακό Χωριό”, προ μηνών μαζί με τον πρωθυπουργό το “ΟΑΚΑ 2.0”. Παρατηρούμε, για πρώτη φορά έπειτα από το 2004, έναν “οργασμό” στον εκσυγχρονισμό αθλητικών εγκαταστάσεων…

-Σας διακόπτω, αλλά τα παραδείγματα που φέρατε είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι της δουλειάς που κάνουμε 29 μήνες τώρα στον τομέα της αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών, κομμάτι απαραίτητο για την αθλητική μεταρρύθμιση και την ανάπτυξη.

Ο στόχος είναι να αξιοποιηθούν -επιτέλους- οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που πληρώθηκαν από το υστέρημα των πολιτών και δεν δικαιούται κανένας να τις αφήνει αναξιοποίητες να μαραζώνουν αντί να ωφελείται η αθλητική οικογένεια και γενικά η κοινωνία.

Ξεκινήσαμε από το κλειστό στα Λιόσια και την παραχώρηση στην ΚΑΕ ΑΕΚ και τις οκτώ ομοσπονδίες μαχητικών αθλημάτων, συνεχίζουμε με το διαγωνισμό για το Ολυμπιακό Κέντρο Τένις στο ΟΑΚΑ, είμαστε στο τελικό στάδιο και σε άριστο κλίμα με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός για την αξιοποίηση του κλειστού μπάσκετ στο ΟΑΚΑ, συμφωνήσαμε με τη Lamda Development για τα ανταποδοτικά της παραχώρησης του Αγίου Κοσμά και ήδη, μεταξύ άλλων, ολοκληρώνεται το Κέντρο Υγρού Στίβου (από τα καλύτερα της Ευρώπης πλέον) στο ΟΑΚΑ.

Επιπλέον, αφότου ως Αθλητικό Κέντρο καταφέραμε να περάσει στην κυριότητά μας από τον ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών και το υπουργείο Περιβάλλοντος, που μας παραχώρησαν εκτάσεις, το Ολυμπιακό Χωριό διαμορφώνεται σε υπερτοπικό αθλητικό πόλο 160 στρεμμάτων. Ακόμη, μεταφέρουμε την πολυαίθουσα της ξιφασκίας από το Ελληνικό στα Ιωάννινα και τόσα άλλα.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ καταγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Πέλοπας», που δημιουργήσαμε, οι υποδομές όλων των δήμων στη χώρα, για να ξέρουμε τι διαθέτουμε και σε τι κατάσταση βρίσκονται, ώστε να προτεραιοποιήσουμε τις ανάγκες σε κάθε περιοχή.

Να σας δώσω ακόμα μια είδηση: Μεθαύριο Δευτέρα, στην Παιανία, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της άριστης συνεργασίας μας με τον δήμο και την Περιφέρεια Αττικής, με τον δήμαρχο κ. Μάδη και τον περιφερειάρχη κ. Πατούλη, τον οποίο ευχαριστώ θερμά, για να «αναστηθούν» τα «Σπίτια» του κλειστού στίβου και του βόλεϊ, που ρήμαξαν παραμελημένα. Οι Μελέτες Αποκατάστασής τους και τα Τεύχη Δημοπράτησής τους είναι έτοιμα και, μάλιστα, από χορηγία ιδιώτη! Διότι, όταν ο ιδιωτικός τομέας βλέπει όραμα, διαφάνεια και διάθεση για νοικοκυροσύνη και τάξη, ενεργοποιείται κι εκείνος.

-Να υποθέσω, κ. υπουργέ ,ότι αυτό για τον ιδιωτικό τομέα το λέτε και με αφορμή τον πρόσφατο απολογισμό του Ράλλυ Ακρόπολις, που επέστρεψε στο WRC απόλυτα επιτυχημένα, έπειτα από οκτώ χρόνια;

Σωστά υποθέτετε! Το “απόλυτα επιτυχημένα” δεν είναι σχήμα λόγου, είναι απεικόνιση στοιχείων, συμπεράσματα απολογισμού και λογοδοσίας, διαδικασιών διαφάνειας, τα οποία παρουσιάσαμε τις προάλλες στο Συνέδριο του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Το αποτύπωμα της διοργάνωσης, οικονομικό και κοινωνικό, μετρήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την ΚΑΠΑ Research. Δύο έρευνες που κατέδειξαν τα τεράστια οφέλη της χώρας και τη δυναμική της σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Στα 35 εκατ. αποτιμήθηκε το όφελος για την εθνική μας οικονομία, ενώ το 70% του κόστους των 3 εκατ., για τη διοργάνωση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, το κάλυψε η αγορά!

Κι ήταν υπερευχαριστημένοι οι χορηγοί από την ανταπόδοση, εντός κι εκτός συνόρων. Και του χρόνου φιλοδοξούμε να καλυφθεί το 100% του κόστους από χορηγίες, πέραν της παγκόσμιας διαφήμισης που απολαμβάνει η χώρα μας ως διοργανώτρια.

Σε αυτό το επιτυχημένο μοντέλο βασιζόμαστε για να διοργανώσουμε κι άλλα σπουδαία αθλητικά γεγονότα και να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια.

Οπως ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας, που θα αναβιώσει έπειτα από 10 χρόνια στα τέλη του προσεχούς Απριλίου, απολύτως αναβαθμισμένος και ενταγμένος στο καλεντάρι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Οπως οι 3οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες το 2023 στο Ηράκλειο κι άλλα πολλά Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που αναλαμβάνουμε σε άριστη συνεργασία με τις ομοσπονδίες για την προσεχή διετία».

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Πηγή: madata.gr