Σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

«Αποτελεί μέτωπο στον φασισμό το να υιοθετείτε τα επιχειρήματα των φασιστών;», ρώτησε την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα σήμερα στη Βουλή.

«Για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης […] δεν έχετε παρά ένα δρόμο: Να συνταχθείτε μαζί μας στο στρατηγικό στόχο, και να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι» είπε ο κ. Βορίδης. Αφού τόνισε ότι η συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον δικαστικό του Αρείου Πάγου «προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση και στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, είναι απολύτως θεμιτή, κανονική, και επιβαλλόμενη», είπε ότι ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης όσων θίγονται.

Υπογράμμισε μάλιστα, ότι ο κ. Τσίπρας σήμερα ανέφερε για πρώτη φορά τον ισχυρισμό, ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το Σύνταγμα και ότι η διάταξη έρχεται κατόπιν της συνάντησης, επειδή διαπιστώνεται η αντισυνταγματικότητα. Είπε επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας το πήγε παραπέρα, ότι εδώ ενδέχεται να έχουμε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα εκτεθεί η χώρα. «Ούτε οι ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά» είπε ο κ. Βορίδης. «Γιατί έρχεστε και υιοθετείτε αυτή την έωλη επιχειρηματολογία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή; Για να δικαιολογήστε ότι δεν θα ψηφίσετε τη διάταξη;» ρώτησε ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε: «Υιοθετείτε την άποψη αυτή; Με αυτό τον τρόπο συμπράττετε στην άποψη να μπει φραγμός σε αυτό το νομικό παράδοξο, για να μην πω απαράδεκτο, ώστε οι εγκληματίες να εμφανίζονται ως αρχηγοί πολιτικών κομμάτων; Βοηθάτε με αυτό τον τρόπο, αφού συμμεριζόμαστε κοινό στρατηγικό στόχο ή σας έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις ή η αναφορά σε συγκεκριμένο ακροατήριο; Στο αντισύστημα, στην θολούρα, στην οργή, τους οργισμένους, τους αγανακτισμένους;».

«Το δίλημμα είναι σαφές και η αγόρευση του κ. Τσίπρα δυσκολεύει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ: Μετά από αυτή την αγόρευση, για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης και επιχειρηματολογίας δεν έχετε παρά ένα δρόμο: Να συνταχθείτε μαζί μας στο στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε τη διάταξη αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι» κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Τσίπρας: Οδηγήσατε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια παντού»
Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση τονίζοντας πως «προσπάθησα να κάνω σύντομο απολογισμό των 4 ετών της ΝΔ που υποσχέθηκε καλύτερες και περισσότερες δουλειές, καλύτερους μισθούς και ασφάλεια και έχει οδηγήσει την μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια παντού και έχει δημιουργήσει κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας».

Για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη
«Και κλείνω με την υπόθεση της τροπολογίας για το νεοναζιστικό μόρφωμα. Εδώ ήμασταν πριν από μερικές εβδομάδες και σας τα λέγαμε. Και δεν σας προειδοποιούσαμε απλά για τις θεσμικές παλινωδίες, αλλά είχαμε φέρει και μια σαφή πρόταση που έλυνε το πρόβλημα. Μάλιστα, δεν ήταν καν η αρχική δική μας θέση, αλλά η κοινή συνισταμένη όσων είχαν καταθέσει στο δημόσιο διάλογο οι πλέον έγκριτοι συνταγματολόγοι της χώρας.

Είχαμε και έχουμε τη θέση μας, αλλά εδώ ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να συναντήσει τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική συναίνεση, προσχωρήσαμε στην άποψη που διατύπωσαν στη δημόσια συζήτηση διακεκριμένοι νομικοί της χώρας. Και καταθέσαμε αυτή την τροπολογία στη Βουλή. Και αρνηθήκατε, χωρίς επιχειρήματα επί της ουσίας και μόνο με ύβρεις», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Για δείτε τώρα εσείς η κυβέρνηση των αρίστων, πώς τα καταφέρατε πάλι. Αυτή είναι η τρίτη τροπολογία που φέρνετε για το θέμα. Για ένα θέμα που επαναλαμβάνω θα είχε λυθεί με μια μικρή προσθήκη και αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο. Βάζοντας δηλαδή διάταξη που θα ορίζει ότι δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει και στις λίστες του καταδικασθέντες για εγκλήματα ρατσιστικά ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία, σαν αυτό που έγινε, που καταδικάστηκε ο κ. Κασιδιάρης.

Και όχι να αποφασίζουν οι δικαστές και στη κρίση τους να επαφίεται η πολιτική εκτίμηση για το αν ένας συνδυασμός έχει πολιτική σχέση ή συνάφεια ιδεολογική με τους καταδικασθέντες. Γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. Γιατί αυτό ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Δε μας ακούσατε. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρείς ξαναέρχεστε με τρίτη τροπολογία. Γιατί ξαναέρχεστε; Εσείς δε μας λέγατε έχετε τα έχετε όλα περιφρουρήσει με τη τροπολογία σας», τόνισε.

«Και ότι εμείς δε θέλαμε το μπλόκο στον Κασιδιάρη; Και πού είναι το μπλόκο στον Κασιδιάρη; Γιατι δεν το καταφέρατε; Γιατί φτιάξατε έναν νόμο που παραβιάζει το Σύνταγμα. Και προφανώς δε καταφέρατε να πείσετε τους δικαστές του πρώτου τμήματος, του αρμοδίου να κρίνει. Και προφανώς για να τους πείσετε τους ξεμοναχιάζατε στα καφενεία πέριξ του Μαξίμου. Και μόλις διαπιστώσατε ότι δεν έχετε πλειοψηφία, έρχεστε με νέα τροπολογία να αλλάξετε τη σύνθεση του τμήματος μπας και βρείτε πλειοψηφία. Αν δεν ισχύουν αυτά, δώστε επιτέλους μια πειστική εξήγηση για όσα συμβαίνουν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για τη Δημοκρατία. Είναι θλιβερά».

Κατανοώ ότι πιθανώς έτσι έχετε συνηθίσει τέσσερα χρόνια να κάνετε επαφές με δικαστές, έτσι επιχειρείτε διαρκώς να χειραγωγείτε τη δικαιοσύνη, αλλά στην ευαίσθητη αυτή περίπτωση που αφορά τη προστασία της Δημοκρατίας από τους εχθρούς της, Τη προστασία του Συντάγματος από αυτούς που επιθυμούν να το καταλύσουν, Η θεσμική σας αποκοτιά, η βαναυσότητα και ο ερασιτεχνισμός σας, οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Και εν τέλει γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη.

Διότι με όσα καταγράφονται στο δημόσιο βίο τις τελευταίες ημέρες δίνετε επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό προκειμένου να προσφύγουν για την ακύρωση των εκλογών στο Ανώτατο δικαστήριο, στο εκλογοδικείο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και φανταστείτε τι μεγάλη ντροπή για τη χώρα και τη δημοκρατία. Και τι μεγάλη ώθηση στην Ακροδεξιά, θα ήταν τελικά μια απόφαση που θα τους δικαίωνε. Αυτά τα παιχνίδια με τη φωτιά παίζετε. Με τον θεσμικό σας ερασιτεχνισμό. Με τη νοοτροπία σας να παρεμβαίνετε και να χειραγωγείτε τη δικαιοσύνη. Και έχετε σήμερα επιδοθεί στη γνωστή σας αθλιότητα. Οι χορηγοί της Ακροδεξιάς να κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, που αρνείται να συνταχθεί με τη θεσμικά αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη στάση σας. Ότι η αριστερά κάνει πλάτες στην Ακροδεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25.

Επίθεση Τσίπρα σε Βορίδη
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση επίσης και κατά του Μάκη Βορίδη. «Και ποιος τα λέει αυτά; Εσείς κε Βορίδη. Που διατελέσατε γραμματέας της Νεολαίας της ΕΠΕΝ. Του κόμματος των συνταγματαρχών. Εσείς κατηγορείτε σύσσωμη την αριστερά, ως συνοδοιπόρους της ακροδεξιάς; Και θέλετε αυτός ο σουρεαλισμός να γίνει πιστευτός. Αλήθεια τώρα, τόσο πολύ υποτιμάτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού ; Τουλάχιστον να βάζατε κάποιον άλλο να τα πεί αυτά, όχι εσείς».

«Το ζήτημα, λοιπόν για μας είναι σαφές και καθαρό. Η μάχη ενάντια στο φασισμό είναι καθημερινή και είναι εκεί έξω. Στην πράξη. Δε θα τη δώσουν οι τροπολογίες Βορίδη αυτή τη μάχη. Το αντίθετο θα κάνουν. Είμαστε σίγουροι για αυτό. Η μάχη με το φασισμό είναι εκεί έξω. Στις γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Και η θεσμική απάντηση απέναντι στο φασισμό, οφείλει να είναι σαφής και να δίνεται με την προσήκουσα σοβαρότητα.

«Σας καλούμε λοιπόν, έστω και στο και πέντε, να σοβαρευτείτε και να προσχωρήσετε σε μια ορθή λογική και στάση νομοθέτησης που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν θα δημιουργεί εικόνες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Σας καλώ λοιπόν έστω τώρα, την ύστατη στιγμή να επιστρατεύσετε τις τελευταίες ικμάδες σοβαρότητας και να προσχωρήσετε στα αυτονόητα. Αρκετή ζημιά έχετε ήδη κάνει στη δημοκρατία, με τις παρακολουθήσεις, με τη περιστολή του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας. Μη κάνετε ακόμη μεγαλύτερη. Μην επιμείνετε σε επικίνδυνες θεσμικές ακροβασίες που θα βάλουν τη θεσμική τάξη σε περιπέτειες και θα τροφοδοτήσουν την Ακροδεξιά. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Είμαι βέβαιος ότι η επόμενη βουλή, η σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας της, θα είναι αντάξια των προσδοκιών του ελληνικού λαού, αντάξια του κοινωνικού αιτήματος για λογοδοσία για αξιοπρέπεια για δικαιοσύνη. Εμείς αυτή τη μάχη θα δώσουμε και θα την κερδίσουμε!», κατέληξε.

Πηγή: madata.gr