Το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις εκλογές και την «εναλλακτική προγραμματική πρόταση εξουσίας» επιχείρησε να περιγράψει ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την αποψινή ομιλία του από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε ψηλά τον πήχη όσον αφορά τις εκλογικές επιδόσεις του κόμματός του, έκανε λόγο για ένα διαφορετικό προοδευτικό μοντέλο διακυβέρνησης και δήλωσε ότι « χώρα μπορεί να έχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας». Κάνοντας επίθεση, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου, τόνισε ότι οι πολίτες της χώρας –«και αυτό είναι το στοίχημά μας»- μπορούν στις επόμενες εκλογές να επιλέξουν θετικά, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα γνήσια προοδευτικό, που θα υπηρετεί τη δημοκρατία και την ευημερία και εκείνοι «δεν θα είναι εγκλωβισμένοι μεταξύ δυο εξίσου κακών επιλογών, που συσσωρεύσαν επί του πεδίου περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις». 

Για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ «το δίλημμα των επόμενων εκλογών δεν είναι «Μητσοτάκης ή χάος» αλλά: Δημοκρατική Ανατροπή ή Ανοχή στον Καθεστωτισμό και την αδικία». Η δε προοπτική που υπάρχει είναι η αλλαγή μοντέλου διακυβέρνησης, για το οποίο, όπως είπε, εγγυήσεις εξασφαλίζει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό έκανε ειδική αναφορά για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του, πρότεινε μια σειρά αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο, επανέλαβε τα αιτήματά του για την διερεύνηση της υπόθεσης, υποστήριξε ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» και υπογράμμισε ότι όσα ανέφερε περί συνεργασιών ο κ. Μητσοτάκης είναι «ψεκασμένα σενάρια συγκυβέρνησης». «Δεν πρωταγωνιστούμε σε καμία τερατογένεση», είπε με νόημα και συμπλήρωσε ότι ξεκίνησε η αποκαθήλωση του επιτελικού κράτους.

 
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά έκανε σφοδρή επίθεση στον κ. Ερντογάν, εισηγήθηκε να ξεκινήσει μετά τις κυπριακές εκλογές ο διάλογος για την επίλυση του κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επανέλαβε τις θέσεις του για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η χώρα. «Όποιος δεν πιστεύει στις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης που σφυρηλάτησαν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, και μιλώ για τη Συνθήκη της Λωζάνης, δεν έχουν θέση στα ψηφοδέλτια μας. Για να δούμε και τους υπόλοιπους;», είπε με αφορμή τις δηλώσεις του Μπουράν Μπουρχάν.

 
Στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος του κόμματος, το οποίο θα παρουσιαστεί στο σύνολό του στην Συνδιάσκεψη που προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα. Στο πακέτο των προτεραιοτήτων συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για το φορολογικό σύστημα, την ενεργειακή κρίση, το αποτελεσματικό κράτος, την στήριξη της μεσαίας τάξης, των ευάλωτων νοικοκυριών, των νέων, των φοιτητών και του κόσμου της εργασίας, τις αναγκαίες αλλαγές στην Υγεία και την Παιδεία και την Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Πηγή: madata.gr