Αντιδράσεις προκάλεσε στα κόμματα η παρέμβαση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος έκανε λόγο για «ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου», αναφερόμενος την τροπολογία που βάζει «μπλόκο» στη συμμετοχή του κόμματος του Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογ΄λες.
Η βουλευτής ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε στο MEGA πως στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι η θωράκιση της Δημοκρατίας,

«Ένας κοινός τόπος όλων μας είναι ότι η Δημοκρατία οφείλει να θωρακίζεται. Για το ζήτημα αυτό δεν είχαμε την απαραίτητη συμφωνία και ομοφωνία με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις όταν έγινε η προσπάθεια από την κυβέρνηση να έρθει η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Το είδαμε κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί το ΠΑΣΟΚ προσήλθε με πιο δημιουργική πρόταση. Θα ήταν φρόνιμο και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να λειτουργήσουν δημιουργικά και όχι προς αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Η Βουλή νομοθετεί, τη νομοθετική πρωτοβουλία την έχει η κυβέρνηση, εμείς σαν βουλευτές επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις και ψηφίζουμε. Δηλώσεις σαν κι αυτή μας βοηθούν στην κατεύθυνση που θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι το άρθρο του Συντάγματος για την αρχή διάκρισης των εξουσιών εφαρμόζεται σωστά».

«Η τροπολογία νομοθετήθηκε πρόχειρα»
Αιχμές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατίαγια προχειρότητα σχετικά με την τροπολογία που φέρνει «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει δική του πρωτοβουλία στην τροπολογία που θα απέκλειε την Χρυσή Αυγή και όλοι το επιθυμούμε, αυτό είναι ο στόχος. Κατηγορήσαμε την κυβέρνηση και δικαιωθήκαμε εκ των υστέρων ότι ο τρόπος με τον οποίον νομοθετήθηκε ήταν πρόχειρος, είχε κενά κι εκ των υστέρων ουσιαστικά ότι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες είναι αποτέλεσμα προχειρότητας και μη θωράκισης αυτή της τροπολογίας», δήλωσε.

Ακόμη, ανέφερε πως τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται σε αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο που θα διορθωθεί αυτή η προχειρότητα, όπως δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Ο Άρειος Πάγος θα κάνει δίκη κανονική»
Για διενέργεια δίκης έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης και τόνισε πως το κόμμα θα στηρίξει τη ρύθμιση.

«Εδώ δεν έχουμε όπως παλιά ένα ψηφοδέλτιο που ο Άρειος Πάγος ασκώντας κάποιον τρόπο μία αρμοδιότητα που είναι ανάμεσα σε διοικητική και δικαστική, να πει ότι είναι ok. Εδώ θα κάνει δίκη κανονική, γιατί ο νόμος έχει τέτοιες ρυθμίσειες μέσα του. Εμείς σαν ΠΑΣΟΚ τον βελτιώσαμε με τις παρεμβάσεις μας, ώστε το δικαστήριο αν κρίνει. Ένα κόμμα που ηγείται από πρώην Αρεοπαγίτη (σ.σ.: Αναστάσιο Κανελλόπουλο), αλλά έχει χαρακτηριστικά του αντικαταστάτη του Ηλία Κασιδιάρη, είναι επιτρεπτό να κατένει στις εκλογές ή δεν είναι;», δήλωσε.

«Εμείς είχαμε ζητήσει ολομέλεια για δικαιότερη, αναλυτικότερη και αρτιότερη κρίση. Δεν το άκουσε η κυβέρνηση και έρχεται εκ των υστέρων να το κάνει. Η κυβέρνηση φταίει, όχι γιατί καθυστερεί, αλλά επειδή είχε τις προτάσεις πάνω στο τραπέζι και δεν τις ακολούθησε».

«Πρέπει να αποκλειστούν οι τρίτες κάλπες»
«Φωτιά» έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό όσον αφορά τις εκλογές. Πολλά τα σενάρια και τα… ανοιχτά παράθυρα για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην αυτοδυναμία.

«Είναι ξεκάθαρο να εμάς ότι στόχος είναι η αυτοδυναμία. Δεν μιλάμε καν για δεύτερη κάλπη. Απευθυνόμαστε στους πολίτες και λέμε ότι οι εκλογές που θα κρίνουν είναι είναι εκείνες της 21ης Μαΐου», είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Από την άλλη ο Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ: «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή απευθύνεται σε ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα που προσπαθεί να απαντήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όπως ακρίβεια, στέγη και ιδιωτικό χρέος».

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο εκείνο που προέχει είναι να μην οδηγηθεί η χώρα σε τρίτες κάλπες. Όπως εξήγησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «οι τρίτες εκλογές θα πάνε τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και η χώρα επί τέσσερις μήνες θα βρίσκεται σε ένα σύστημα που δεν διστάζει αν εκλογολογεί και να πλειοδοτεί. Θα είναι σε βάρος της χώρας και της ασφάλειάς της. Πρέπει να αποκλειστούν πάση θυσία οι τρίτες κάλπες και οι δεύτερες εκλογές να δώσουν κυβέρνηση».

Πηγή: madata.gr