Ώρα μηδέν για τον ανασχηματισμό. Ο Γιάννης Οικονόμου ανακοινώνει στις 11 ανασχηματισμό.

Ο παράγοντας που επισπεύδει τις αποφάσεις

Άλλωστε υπάρχει και ένας ακόμα παράγοντας που επισπεύδει τη λήψη των αποφάσεων για το «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα. Την τελευταία εβδομάδα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ( που θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου) η κυβέρνηση θέλει να εστιάσει σε μια θετική ατζέντα φοροελαφρύνσεων. Επομένως δεν μπορεί να παραταθεί η σεναριολογία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να θολώσει το «γαλάζιο» αφήγημα για την επόμενη ημέρα.

Χθες το βράδυ πύκνωσαν τα σενάρια για αλλαγές ακόμα και σήμερα, ώστε να μπει τέλος στη σεναριολογία (σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει πάντως να αναβληθεί το προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο). Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει οι τελικές αποφάσεις θα πάνε για το Σαββατοκύριακο, καθώς τις επόμενες ημέρες θα είναι πυκνό το πρόγραμμα του πρωθυπουργού.

Αύριο ο Κ. Μητσοτάκης  θα συμμετάσχει στην 16η Διεθνή Σύνοδο του Bled Strategic Forum στην Σλοβενία, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να έχει έναν κύκλο επαφών με παραγωγικούς φορείς  ενόψει και της ΔΕΘ. Ένα κενό υπάρχει την Πέμπτη το πρωί, ενώ ακολουθεί ταξίδι  στη Μασσαλία όπου  την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα της Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο ανασχηματισμός θα κινηθεί σε τρεις άξονες:  

1. Θα είναι ανασχηματισμός με εκπλήξεις. Τουλάχιστον 2-3 όπως λένε πηγές που γνωρίζουν. Αυτό σημαίνει πως είτε υπουργοί που θεωρούνται σίγουροι θα δουν την πόρτα της εξόδου, είτε θα δούμε νέους υπουργούς να μπαίνουν στο σχήμα. Κατά τα λοιπά πάντως δεν αναμένονται σαρωτικές αλλαγές σε επίπεδο υπουργών με τον αριθμό των αλλαγών να είναι μάξιμουμ 5.  

2. Αντίθετα σαρωτικές αλλαγές αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών δίνοντας μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον στο νέο σχήμα. Κατά πληροφορίες σχεδόν κανείς από τους νυν υφυπουργούς δεν μπορεί να νοιώθει πως έχει σίγουρη την θέση του εκτός από αυτούς που μπήκαν στον προηγούμενο ανασχηματισμό και κατά κανόνα δεν θα αλλάξουν εντός 8 μηνών.  

3. Είσοδος πολλών νέων βουλευτών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της «Κ» αναμένεται να δούμε σε θέσεις υφυπουργών κάποιους εκ των Σίμου Κεδίκογλου, Χρήστου Μπουκώρου, Ελενας Ράπτη, Κώστα Γκιουλέκα, Θάνου Πλεύρη, Ανδρέα Κατσανιώτη, Μιχάλη Παπαδόπουλου, Μάξιμου Σενετάκη και Σταύρου Κελέτση. 

Πηγή: madata.gr