Με την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, ή ανάγκη για «αποτοξίνωση» από τον ψηφιακό κόσμο και ταξιδιωτικές «αποδράσεις», είναι πιο σημαντική από ποτέ για την ψυχική και σωματική μας ηρεμία.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν μια ανάπαυλα από το ατέλειωτο «σκρολάρισμα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ειδοποιήσεις για έκτακτες ειδήσεις και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε αυτή την προσπάθεια να είναι κανείς λιγότερο συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, μια «απόδραση» μπορεί να είναι απαραίτητη.

Υπάρχει μια πρόσφατη αύξηση των Gen Zers στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNBC, που αγοράζουν «χαζά τηλέφωνα» (dumb phones) για να βοηθήσουν στον περιορισμό του χρόνου που ξοδεύουν σε εφαρμογές όπως το Twitter και το TikTok. Και καθώς οι άνθρωποι θέτουν αυστηρότερα όρια σχετικά με το πόσο αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία, στρέφουν την προσοχή τους στα ταξίδια.

Η InsureMyTrip, ένας ιστότοπος σύγκρισης ταξιδιωτικών ασφαλίσεων, κατέταξε τις καλύτερες πόλεις που μπορεί να επισκεφθεί κανείς για μια «ψηφιακή αποτοξίνωση» με βάση μια συνολική βαθμολογία σε τέσσερις κατηγορίες: χαλάρωση, δραστηριότητες, ασφάλεια και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η Πράγα στην πρώτη θέση

Η Πράγα, στην Τσεχική Δημοκρατία, κατατάχθηκε ως η καλύτερη πόλη για ψηφιακή αποτοξίνωση με συνολική βαθμολογία 7,96. Στην Πράγα το 82%, των κατοίκων ζει κοντά σε ζώνες χωρίς αυτοκίνητο, γεγονός που μιλάει για τη δυνατότητα περπατήματος και την ευκολία των μετακινήσεων στην πόλη.

Η Πράγα είναι η πρωτεύουσα της Τσεχικής Δημοκρατίας και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το 1992, το ιστορικό κέντρο της πόλης προστέθηκε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η Πράγα είναι γνωστή ως η «πόλη των εκατό πύργων» χάρη στους πολλούς πύργους των εκκλησιών σε όλη την πόλη, σύμφωνα με την Britannica. Η πόλη φιλοξενεί επίσης το Πανεπιστήμιο του Καρόλου, το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης.

10 καλύτεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ψηφιακή αποτοξίνωση

  1. Πράγα, Τσεχία
  2. Ρώμη, Ιταλία
  3. Άμστερνταμ, Ολλανδία
  4. Λισαβόνα, Πορτογαλία
  5. Κοπεγχάγη, Δανία
  6. Μαρακές, Μαρόκο
  7. Χονγκ Κονγκ
  8. Ντουμπάι, ΗΑΕ
  9. Μαδρίτη, Ισπανία
  10. Στοκχόλμη, Σουηδία

Η Ρώμη ήρθε δεύτερη στη λίστα. Είχε συνολική βαθμολογία 7,65 και σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των κατηγοριών για τα πάρκα, τον αριθμό των ξεναγήσεων. Πλήρως το 52% των κατοίκων ζει κοντά σε ζώνη χωρίς αυτοκίνητο.

Η πρωτεύουσα της Ιταλίας φιλοξενεί αρκετούς εμβληματικούς προορισμούς, όπως τα Ισπανικά Σκαλοπάτια, το Κολοσσαίο, η Φοντάνα ντι Τρέβι και το Πάνθεον.

Εντός των ορίων της πόλης της Ρώμης βρίσκεται η μικρότερη χώρα στον κόσμο, το Βατικανό, το οποίο είναι το κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας και κατοικία του Πάπα.

Η Ρώμη ήταν ένας από τους πιο επισκέψιμους προορισμούς πέρυσι, σύμφωνα με την κατάταξη των 100 κορυφαίων προορισμών πόλεων του 2022.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Άμστερνταμ. Η πόλη είχε συνολική βαθμολογία 7,6 και κατέλαβε υψηλή θέση στις κατηγορίες των σπα και της συνολικής χαλάρωσης.

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των κατοίκων του Άμστερνταμ ζουν κοντά σε ζώνη χωρίς αυτοκίνητο, γεγονός που το καθιστά την όγδοη καλύτερη στην κατηγορία αυτή. Το Άμστερνταμ είναι επίσης μία από τις πιο φιλικές προς το ποδήλατο πόλεις.

Το Άμστερνταμ, γνωστό ως «η Βενετία του Βορρά», έχει πλέον χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, χάρη στην εμβληματική περιοχή των καναλιών του.

Το 2022, το Economist Intelligence Unit κατέταξε το Άμστερνταμ ως μία από τις πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο.

πηγή: thestandard.gr

Πηγή: madata.gr