Μια πρόγευση για τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η νέα κυβέρνηση προς ψήφιση στην Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες έχει ήδη δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος έχει ορίσει ως απώτατο χρονικό ορίζοντα για την ψήφιση των τριών νομοσχεδίων τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 Τo πρώτo νομοσχέδιο που θα έρθει και άμεσα προς ψήφιση σχετίζεται με την επικαιροποίηση και την αναβάθμιση του επιτελικού κράτους, την οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, την κατανομή των αρμοδιοτήτων και τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αμέσως μετά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα έρθει ένα νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι δεσμεύσεις στο φορολογικό πεδίο σε ορίζοντα τετραετίας. Να σημειωθεί ότι μερικές από τις κύριες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, είναι η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι την οριστική κατάργηση του στο τέλος το 2027, η αύξηση από την 1η Ιανουαρίου του 2024 του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά, η μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου του 2025. Όλες αυτές τις δεσμεύσεις θα έρθουν και θα αποτυπωθούν στο δεύτερο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αμέσως μετά ένα ακόμη νομοσχέδιο που αναμένεται να περάσει από την Ολομέλεια είναι η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό πλήρη κρατικό έλεγχο.

Πηγή: madata.gr